Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: НЕ пийте минерална вода така, вдига кръвното

25 юли 2024, 12:00 часа

Руският лекар д-р Полина Лепилова споделя, че неправилното пиене на минерална вода има вредно въздействие върху тялото.

Как не трябва да се пие минерална вода?

„Неконтролираното пиене на минерална вода може да доведе до излишък на минерали и да има отрицателен ефект върху тялото“, казва лекарят.

Трябва ли да се пие вода преди лягане? 

Д-р Лепилова уточнява, че минералната вода, консумирана в прекомерни количества, повишава кръвното налягане и допринася за появата на камъни в бъбреците. Освен това това може да се отрази зле на стомаха и да предизвика дисбаланс на минералите в организма.

Експертът обръща внимание на факта, че при хора с дефицит на определени микроелементи минералната вода може да помогне за попълване на нормалните им нива в организма. Но само медицински специалист трябва да предпише на пациента питейна вода за тази цел, пояснява още експертът.

От колко вода се нуждае тялото?

Има много мнения по този въпрос. В същото време има и митове, следването на които може да бъде вредно за здравето. Според експерти от Световната здравна организация не може да има единен стандарт за консумация на вода за всички хора. При определяне на индивидуалната норма трябва да се вземе под внимание телесното тегло и възрастта.

За всеки килограм тегло имате нужда от:

  • деца с тегло до 10 kg – 4 ml/1 кг вода на час;
  • деца с тегло до 20 kg - 1000-1500 ml на ден;
  • възрастни и юноши над 20 kg – 1500 ml на ден за първите 20 kg + 20 ml за всеки следващ килограм.

Ако човек тежи 50 кг, тогава са необходими 1500 мл + 20 мл * 30 кг = 2100 мл течност на ден. Но не трябва да се ограничавате или насилвате. Ако се чувствате жадни - пийте вода, но ако не можете да консумирате по-голямо количество - забравете за числата. Тялото най-добре знае кога има нужда от вода.

Грешка е да се смята, че жаждата е признак на дехидратация. Тялото, много преди да влезе в патологично състояние, започва да сигнализира за необходимостта от попълване на резервите. Най-простият тест за съдържанието на течности в тялото. Стиснете кожата на гърба на ръката си. Ако гънката се изправи веднага, има достатъчно вода; ако гънката се задържа, трябва да консумирате повече вода.

Бъбреците обработват максимум 100 ml на час, така че при нормални условия не е толкова лесно да се стигне до дехидратация. Ако човек се окаже в ситуация, в която е лишен от каквито и да е източници на течности, тялото му ще реагира със специфични симптоми:

  • загуба на телесно тегло (повече от три процента);
  • бледа кожа;
  • хлътнали очи;
  • понижаване на температурата;
  • повишен сърдечен ритъм;
  • намален обем на урината или нейното пълно отсъствие;
  • липса на слюнка;
  • подут език;
  • затруднено преглъщане;
  • студена пот;

В такава ситуация кръвта се сгъстява и киселинно-базовият баланс се нарушава. 

Защо ТРЯБВА да пиете вода с мед всяка сутрин?

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес