Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: НЕ пийте кафето с това, запушва артериите

11 октомври 2023, 13:38 часа

Запушените артерии (атеросклероза) са едно от най-опасните заболявания и именно неправилната консумация на кафе може да се окаже един от провокиращите фактори за него. Това споделя диетологът д-р Триста Бест.

Тя допълва, че много хора не харесват горчивия вкус на напитката и добавят калорична сметана към нея.

Съставката в кафето, която запушва артериите

Диетологът добавя, че тежката сметана често се използва като допълнителна съставка, но именно тя може да допринесе за запушване на артериите поради високото съдържание на наситени мазнини в състава си.

2 грешки при пиенето на кафе, които са пагубни за метаболизма

Наситените мазнини могат да повишат лошия холестерол, увеличавайки риска от сърдечни заболявания и атеросклероза.

Твърде мазната сметана, наред с други неща, води до наднормено тегло. В съчетание със захарта се увеличава този риск и това може да предизвика обостряне на заболявания на сърдечно-съдовата система.

Разбира се, по-добре е да не използвате сметана, но ако ви е трудно да се откажете от нея, добавете нискомаслен вариант към сутрешната си напитка си и я консумирайте по този начин веднъж или два пъти седмично, съветва диетологът.

Основната активна съставка в тази ободряваща напитка е кофеинът. Той е умерен стимулант. Ефектите от консумацията му върху хората варират в зависимост от тяхната чувствителност към този компонент. Някои пият по няколко чаши на ден без никакъв негативен ефект, докато други могат да почувстват осезаеми промени дори от една чаша от напитката. Свойството на кофеина е такова, че след като попадне в храносмилателната система, той бързо се разтваря в тялото, като се елиминира в рамките на няколко часа след консумация. Ето защо кофеиновата напитка има диуретичен ефект.

Кофеинът повишава нивата на допамин в мозъка, което ни кара да се чувстваме по-будни и жизнерадостни. Пиенето на кофеиновата напитка в умерени количества оказва положителен ефект върху централната нервна система: подобрява настроението, повишава физическата и умствената активност. Хората, занимаващи се с умствена дейност, които пият по 2 чаши от кофеиновата напитка на ден, се справят с работата много по-бързо от колегите си, които отказват да консумират тази напитка. До това заключение стигнаха американски изследователи, изследвали ефекта на кофеина върху умствените способности на човека. Трудно е обаче да определите сами благоприятната доза. В крайна сметка ефектът на кофеина върху всеки човек е индивидуален и зависи от нервната му система и нейното състояние.

Друг интересен факт е, че здравите хора, които пият напитката в умерени количества, не показват склонност към развитие на сърдечно-съдови заболявания. Нито едно проучване не е потвърдило връзката между консумацията на кофеиновата напитка и инфарктите, споделя диетологът.

Прочетете също: Сложете това в кафето и сърцето ви ще работи като часовник


Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес