Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар каза кой е първият симптом на тромб на крака

19 май 2023, 04:50 часа

Тромбозата на краката е сериозно заболяване, което може да доведе до опасни последици, ако не се разпознае и лекува своевременно. Затова е важно да знаем кое е първото предупредително съобщение, което нашето тяло ни изпраща, когато става въпрос за тромбоза на крака.

Тромбозата на краката възниква, когато се формира кръвно съгъстяване в една от вените на краката, което блокира нормалното протичане на кръвта. Този тромб може да се развие в опасен състояние, наречено дълбока венозна тромбоза (ДВТ), ако се отдели от мястото си на образуване и пътува до други части от тялото, като например до леглото на белия дроб или до сърцето.

Първият симптом, който може да насочи вниманието ни към тромбозата на краката, е отоците и болката в крака. Ако забележите внезапно покачване на отоците в един от краката, което не отминава в рамките на няколко дни, и същевременно усещате болка или тежест, трябва да се консултирате с лекар. Отоците и болката са резултат от нарушеното протичане на кръвта и задържането й в крака.

Други симптоми, които могат да се появят заедно с отоците и болката, включват: червен или синкав цвят на кожата, загряване на крака, усещане за напрежение или твърдост на кожата, видими вени върху кожата и усещане за треперене или пулсация в крака. Внимавайте да забележите тези симптоми, тъй като те могат да са предупредителни знаци за тромбоза на крака.

Лекар: Кафето е задължително за хората с тези заболявания

Ако имате висок риск от развитие на тромбоза на крака, като например ако сте били подложени на операция, сте прекарали дълъг период на лежане или сте бременни, трябва да бъдете особено внимателни и да следите внимателно състоянието на краката си.

В случай на заподозряна тромбоза на крака, лекарят ви ще направи необходимите изследвания, като например ултразвук или рентген, за да потвърди диагнозата. След потвърждение на тромбозата, лекарят ще ви предложи подходящо лечение, което може да включва прием на антикоагуланти (разреждащи кръвта) и носене на компресиращи чорапи.

В заключение, тромбозата на краката е сериозно заболяване, което изисква навременна диагноза и лечение. Ако забележите отоци, болка или други необичайни симптоми в крака си, се консултирайте с лекар за подходящата диагностика и терапия.

Калоян Мирчев
Калоян Мирчев Отговорен редактор
Новините днес