Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Какво трябва да включва най-добрата закуска при диабет

19 юни 2024, 15:02 часа

Закуската играе ключова роля в регулирането на нивата на кръвната захар през целия ден. Добре формулираното сутрешно хранене помага за предотвратяване на скокове в захарта, като осигурява стабилни нива на енергия и подобрява цялостното благосъстояние. Имайки предвид това, изборът на питателна и здравословна закуска се превръща в необходимост за тези, които се борят с диабета.

Реклама

Тайните на правилната закуска при диабет

Протеини и фибри - това е основата на здравословното хранене при диабет.

Диетологът Ейми Гудсън разкрива тайните за създаване на здравословна, питателна закуска, която може да ви помогне да контролирате нивата на глюкозата.

5 лесни начина да понижите нивата на кръвната захар БЕЗ лекарства

Нейните препоръки включват избягване на бързи въглехидрати и избор на храни с високо съдържание на протеини, фибри и нисък гликемичен индекс. Този подход подобрява чувството за ситост, стабилизира нивата на кръвната захар и подобрява цялостното благосъстояние през целия ден. Следвайки препоръките на д-р Гудсън, хората с диабет могат да създадат балансирана диета и да подобрят цялостното си здраве.

Протеинът помага да се поддържат стабилни нивата на глюкозата, тъй като се усвоява по-бавно, което ви помага да се чувствате сити по-дълго и предотвратява резките колебания в кръвната захар. Фибрите от своя страна подобряват храносмилането, като забавят усвояването на въглехидратите и понижават гликемичния индекс на приеманата храна. Комбинацията от тези хранителни компоненти не само помага за контролиране на нивата на глюкозата, но също така насърчава цялостното здраве при диабет.

Диетологът препоръчва да се намали консумацията на храни, богати на въглехидрати, и да се избират овесени ядки и пълнозърнест хляб, за да се стабилизират нивата на глюкозата. От протеиновите храни добри опции са варените яйце, пълномасленото сирене и кисело мляко.

Дори в началния стадий на заболяването трябва да се придържате към правилата за хранене. При диабетици, които не спазват диета, клетките стават по-малко чувствителни към инсулин в резултат на приема на големи количества въглехидрати. В резултат на това нивото на глюкозата в кръвта се повишава и постоянно остава на високо. Диетичното хранене при диабет тип 2 помага за възстановяване на способността на клетките да абсорбират захарта.

Основните правила на диетата за диабетици са:

  • замяна на захарта със заместители на подсладителите в количеството, разрешено от лекаря;
  • предпочитание към десерти, съдържащи растителни мазнини (кисело мляко, ядки);
  • ястия с еднакво съдържание на калории;
  • приемане на повече въглехидрати сутрин.

За диабетици тип 2 се препоръчва дневен прием на течности от 1,5 литра.

4 храни, които водят до инсулинова резистентност и диабет

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес