Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Как влияят морковите на пикочната киселина

27 октомври 2024, 20:05 часа

Повишеното ниво на пикочна киселина в тялото може да причини различни здравословни проблеми като артрит. В момент, когато тялото ни не може да елиминира отпадъците, то повишава пикочната киселина в тялото, която структурира силни кристали в ставите, наречена подагра.

Вижте още: Лекар: Люти чушки - как влияят на кръвната захар и холестерола

Както всеки друг здравословен проблем, поддържането на здравето е изключително важно. Храненето на балансирана диета, която включва всички основни хранителни вещества като въглехидрати, протеини, големи и здравословни мастни киселини, витамини и минерали е необходимо. Хората с високи нива на пикочна киселина в кръвта си намират за предизвикателство да изберат правилните и здравословни храни, които да включат в диетата си. Затова представяме няколко здравословни храни, които могат да ви помогнат да регулирате пикочната киселина в тялото.

1. Богати на фибри храни

Включването на фибри във вашата диета може да бъде от голяма полза. Изборът на богата на фибри диета може да помогне за намаляване на нивото на пикочна киселина в организма. Овесените ядки, пълнозърнестите храни и зеленчуците като броколи, тиква и целина трябва да бъдат включени в диетата, за да се намалят нивата на пикочната киселина. Тези хранителни източници са пълни с диетични нишки, които са много полезни за усвояването на пикочната киселина и за елиминирането й от тялото.

2. Плодове и домати

Плодовете, подобно на зеленчуците, са много полезни за оказване на помощ при повишаване на нивата на пикочна киселина. Доматите, които също се считат за органичен продукт, а не за зеленчук, са чудесни за вашето тяло и високото им съдържание на витамин С може да помогне за намаляване на нивата на пикочната киселина. 

3. Зеленчуци

Зеленчуците помагат за намаляване на високото ниво на пикочна киселина и проследяване на пикочната киселина. Както и да е, ако приемем, че сте диагностицирани с висока степен на пикочна киселина, зеленчуци като спанак, аспержи, грах и карфиол трябва да се избягват, тъй като те могат да допринесат за повишени нива на пикочна киселина. Домати, броколи и краставици са част от зеленчуците, които наистина искате да започнете да включвате в ястията си.

4. Краставици и моркови

Морковите и краставиците са чудесни за здравето, ако имате високо съдържание на пикочна киселина в тялото. Морковите са много богати на антиоксиданти, които са чудесни за контролиране на производството на ензими. Тези ензими ускоряват амалгамирането на пикочната киселина в кръвта. Поради високото си съдържание на фибри, те също са полезни за изхвърлянето на съдържанието на пикочна киселина от тялото. Краставицата също е отличен избор за хора с висока пикочна киселина в кръвта.

Петата храна, която помага за контролиране на пикочната киселина, са дафиновите листа. 

Вижте още: Лекар: Кафе - как влияе на пикочната киселина

5. Дафиновите листа са ефективни за намаляване на пикочната киселина

Дафиновите листа са популярни в индийската кухня. Те се добавят, за да подобрят вкуса и миризмата на всяко ястие, като ориз, далс и т.н. Въпреки това, тези листа правят чудеса при лечението на различни здравословни проблеми, един от които е контролирането на пикочната киселина, която произлиза от болестта „подагра“.

Дафиновите листа са пълни с витамин С, витамин А и фолиева киселина, които са наистина чудесни за здравето на тялото. Освен това дафиновите листа са ефективни за намаляване на високата пикочна киселина. Въпреки това, страдащите от подагра не могат да ги консумират безгрижно.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес