Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Яжте го всеки ден, това е най-добрият сандвич за сваляне на холестерола, здравен съвет за деня, 28 октомври

28 октомври 2024, 09:59 часа

Сандвичът е един от най-вкусните и лесни начини за закуска, който понякога дори може да замести цял обяд. Сандвичите обаче често могат да съдържат много мазнини, захар и сол, особено ако при приготвянето им се използват дресинги като майонеза, съобщава д-р Дебора Лий. Всички тези съставки са вредни за нивата на холестерола. 

Най-полезният сандвич  за холестерола

Експертът съобщава най-здравословния вид сандвич, който можете да ядете без вреда за нивата на липидите в кръвта. Най-здравословният вариант, казва тя, е този, направен с пълнозърнест хляб и съдържащ постни протеини (като пилешко, пуешко или риба).

Защо НЕ трябва да ядете сандвич със сирене за закуска?

Добавянето на хумус и авокадо ще увеличи хранителната стойност, докато марулята, доматите и краставиците ще увеличат съдържанието на витамини и минерали. Пълнозърнестият хляб е ценен заради фибрите в състава си.

„Всички ние трябва да консумираме 30 грама фибри на ден, така че яденето на хляб с високо съдържание на фибри ни помага да постигнем целта си. Фибрите са от съществено значение за подпомагане на движението на храната през червата с правилната скорост, понижаване на нивата на холестерола и предотвратяване на запек“, споделя д-р Лий.

По отношение на авокадото маслата, открити в него, включват олеинова и линолова киселина. Тези ненаситени мазнини се препоръчват като балансирана диета за контролиране на нивата на холестерола. Когато в тялото има твърде много лош холестерол, той втвърдява артериите и ги стеснява. Това намалява притока на кръв, което води до кръвни съсиреци и други медицински усложнения. Добрите мазнини в авокадото също предпазват от сърдечни заболявания и понижават кръвното налягане.

Лекарят допълва, че освен това 100 гр от този плод съдържа 485 мг калий За сравнение, един банан съдържа 358 милиграма калий в 100 грама.

"Калият регулира нервната функция и придвижва полезните вещества в клетките, като същевременно премахва отпадъците. Калият се бори и с високото кръвно налягане. Високите нива на натрий повишават кръвното налягане, а калият позволява отделянето на повече натрий от тялото. Това от своя страна понижава кръвното налягане и още една причина да включите авокадо в състава на този сандвич", казва специалистът.

Авокадото съдържа 7гр фибри на 100гр. Храните с високо съдържание на фибри ви държат сити по-дълго от храните с ниско съдържание на фибри.

"Диетите с високо съдържание на фибри са възхвалявани за поддържане на добри нива на кръвната захар, понижаване на лошия холестерол и потенциално предотвратяване на някои видове рак, като рак на дебелото черво. Препоръчителният дневен прием на фибри е 25 грама на ден за жени и 35 грама за мъже", допълва още специалистът.

Това е най-добрата риба за здрав сън и сваляне на холестерола

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес