Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Яжте банани, ако страдате от тези заболявания

16 октомври 2023, 19:58 часа

При наличието на определени заболявания бананите задължително трябва да присъстват в диетата. Диетологът Вероника Гусакова разкри какви са полезните свойства на тези плодове. Според нея те съдържат витамини А, В6, Е, РР, С. Освен това в плодовете се съдържат калий, фосфор, магнезий, желязо и натрий. Този продукт е изключително полезен и за тези, които страдат от артрит или астма. Също така плодът трябва да се включи в диетата при високо кръвно и бъбречни проблеми.

Ползи от бананите

„Факт е, че витамин B6 ще помогне за намаляване на възпалението в тялото и ще подобри имунитета. А калият ще помогне на костите и ставите да функционират нормално. В допълнение, този елемент е отговорен за водния баланс в тялото“, казва диетологът.

Учени: Досега сте яли бананите грешно - ето как е правилно

В същото време специалистът отбелязва, че не трябва да ядете повече от два банана на ден. Причината за това е, че тези плодове са доста калорични. Но всичко зависи от степента на зрялост. Например, един зелен плод съдържа малко повече от 3 грама захар, а зрелият - до 12 грама.

Един средно голям плод ви дава 450 милиграма калий. Това е 13% от дневната доза. Калият играе важна роля за здравето на сърцето.

Храните, богати на калий, помагат за регулиране на кръвното налягане, защото благодарение на тях тялото изхвърля повече натрий при уриниране. Калият също отпуска стените на кръвоносните съдове, което помага за понижаване на кръвното налягане. Освен това, калият:

  • намалява риска от инсулт;
  • поддържа здравето на костите;
  • помага на мускулите да работят по-добре;
  • предотвратява образуването на камъни в бъбреците;

Но ако имате проблеми с бъбреците, не трябва да консумирате твърде много калий. Съответно консумацията на банани трябва да бъде ограничена.

Богатите на фибри храни са полезни за тялото. Средно един голям узрял плод ви набавя 3 грама фибри. Това е приблизително 10% от количеството, от което се нуждаете всеки ден.

По-голямата част от фибрите в този плод са така наречените разтворими фибри. Те помага за поддържане на нивата на холестерола и кръвното налягане под контрол, а също така облекчава възпалението.

Зелените плодове са с високо съдържание на така нареченото устойчиво нишесте. То действа като неразтворими фибри, които помагат за поддържане на оптимална функция на червата. Устойчивото нишесте също помага за понижаване на нивата на кръвната захар.

Освен това, ако искате да загубите няколко излишни килограма, бананът ще облекчи глада за няколко часа, споделя още диетологът.

Този плод е отличен източник на пребиотици. Това са въглехидрати, които не усвоявате, но те са източник на храна за по-популярните пробиотици. Това са добрите бактерии, които живеят в червата ни.

Още: Лекар разкри защо НЕ трябва да се ядат повече от 2-3 банана седмично

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес