Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Хората с тези заболявания ТРЯБВА да внимават с ягодите

21 май 2024, 21:00 часа

Въпреки полезните свойства на ягодите, те имат редица противопоказания. Консумацията на този вкусен и ароматен плод може да влоши състоянието на хора с определени заболявания - гастрит, язва и други заболявания на стомашно-чревния тракт. Това споделя руския диетолог и гастроентеролог д-р Александра Разаренова. 

Заболяванията, при които ягодите могат да навредят

„Хората с бъбречни заболявания трябва да консумират този плод с повишено внимание, тъй като съдържа голямо количество оксалати. Въпреки факта, че ягодите имат нисък гликемичен индекс, хората с диабет трябва да контролират количеството на плодовете, които консумират“, подчертава специалистът.

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Ползи от ягодите

Както отбелязва експертът, от друга страна, ягодите са богати на витамин С, който е мощен антиоксидант, укрепва имунната система, помага на организма да се бори с инфекциите и подобрява усвояването на желязото. Плодът съдържа още витамини К, Е и В6, както и магнезий, калий, манган и фолиева киселина.

Антиоксидантите, съдържащи се в този плод, помагат за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, като потискат образуването на "лош" холестерол. Те също така подобряват съдовата функция и кръвното налягане, като намаляват склонността към образуване на съсиреци (тромбоза).

В допълнение, ягодите помагат за детоксикация (прочистване) на тялото, подпомагайки възстановяването на здравето на стомашно-чревния тракт. Фибрите, витамин А и С, които се съдържат в плода, са важни елементи, които стимулират детоксикацията на организма.

Този сладък плод също така съдържа големи количества манган. Важен е за нормалното функциониране на нервната система и здравето на мозъка. Това е минерално вещество, което е необходимо за образуването на костна и съединителна тъкан, съсирването на кръвта и др.

Лекарят посочва, че здравите хора трябва да ядат ягоди умерено. Специалистът посъветва да се яде порция горски плодове от около 150 грама на ден.

„Ако предпочитате ягодите да са пасирани, например в смутита или десерти, тогава е важно да контролирате добавените захари и калории“, добавя специалистът.

Билката, която е най-добрият тор за ягодите през април

Важно: Статията не замества балансираното хранене и косултацията със специалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес