Лекар: Едва ли предполагате, че това сваля кръвното

1022
Лекар: Едва ли предполагате, че това сваля кръвното
Снимка: iStock

Всички знаем, че нитратите са вредни. Много хора се плашат от фразата „окисляване на тялото“, която има много пряка връзка с нитратите. Диетологът Дария Савелиева обаче уверява, че тялото се нуждае от нитрати, но само от тези, които естествено се съдържат в храните, за да поддържа нормално кръвно налягане. 

Нитрати за сваляне на кръвното

Според лекаря тези съединения допринасят за производството на азотен оксид, от който зависят много процеси в човешкото тяло, включително функционирането на сърдечно-съдовата система. Лекарят препоръчва да включите някои храни в диетата си, за да подобрите благосъстоянието си и да стартирате някои процеси.

Лекар: Пийте това преди закуска за нормализиране на кръвното

На първо място, става дума за цвеклото, което, както подчерта лекарят, е мощен оксигенатор. Богато е на нитрати и аргинин. Дневната диета трябва да съдържа 50-100 грама от този продукт, според лекаря. 

Благодарение на солите на азотната киселина в състава, които в кръвоносната система се превръщат в азотен оксид, зеленчукът разширява стените на кръвоносните съдове, има хипотензивен ефект и подобрява кръвообращението. Освен това цвеклото има още куп полезни свойства.

Повишава имунитета - витамините А, С, манган, калций, фосфор имат положителен ефект върху организма, като му помагат да се бори с вируси и бактерии.

Има противовъзпалителен ефект. Цвеклото съдържа много бетанин, пигмент, който има антиоксидантни свойства и забавя възпалителните процеси. Има положителен ефект и върху черния дроб, като намалява натрупването на мазнини в него.

Нормализира чревната функция. Цвеклото е естествен лаксатив, който стимулира чревните рецептори. Ето защо ще бъде полезно за хора, които страдат от запек.

Помага да отслабнете. Зеленчукът намалява апетита и подпомага храносмилането благодарение на фибрите, които съдържа. Той е нискокалоричен, но ако съдържанието на въглехидрати е важно за вас, тогава имайте предвид, че има доста от тях в кореноплодния зеленчук.

Полезен е при анемия - благодарение на високото съдържание на важни микроелементи, по-специално желязо, бор, манган, зеленчукът стимулира хемопоезата и подобрява кръвообращението.

Сокът има дори повече ползи от самия корен зеленчук: той съдържа всички същите полезни вещества, само в концентрирана форма. Поради това може ефективно да се използва за профилактика и за подпомагане на лечението на различни заболявания. Но поради високата концентрация на вещества може да бъде и вредно, ако има противопоказания - повече от самото цвекло.

Сокът от цвекло съдържа повече калории и въглехидрати от целия кореноплод, така че не трябва да го пиете, докато отслабвате. Сокът не трябва да се консумира в чист вид - трябва да го разредите в съотношение 1 част сок от червено цвекло към 10 части сок от моркови. Тогава ползите ще бъдат максимални и няма да се появят странични ефекти.

Освен това вашата диета трябва да включва листни зеленчуци, които съдържат много хранителни вещества. Според лекаря изборът също трябва да бъде направен в полза на репички и дайкон.

Д-р Савелиева отбелязва, че тези зеленчуци са отлични източници на антиоксиданти, от които тялото се нуждае ежедневно.

Сваляне на високо кръвно - 5 храни, които могат да помогнат

Важно: Статията е само за информативни цели, препоръчително е да се консултирате със специалист. Предоставената в нея информация не замества балансираното хранене, както и назначеното вече лечение!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Яжте ги, ако искате да отслабнете - това са най-добрите плодове за отслабване

Лекар: Това е най-вредният продукт за панкреаса

Полезно ли е да се ядат яйца в жегата?

Лекар: Това е най-добрата закуска за сърцето и холестерола

Това са най-вредните навици за черния дроб през лятото

5 храни, които трябва да ядете след 50 години

Този летен зеленчук е най-добър за кожата и червата

Как пъпешът влияе на холестерола?

Най-добрият зеленчук за дълголетие - яжте го 3 пъти седмично

Кайсии - за какво са полезни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com