Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Достатъчно е да спите по 20 минути на ден, за да намалите риска от тези заболявания

19 октомври 2024, 13:52 часа

Руският лекар Татяна Кримцева определя кратката следобедна дрямка като един от най-лесните начини за намаляване на риска от животозастрашаващи съдови заболявания и инциденти.

Ползи от следобедния сън

Според д-р Татяна Кримцева дневният сън е достъпна профилактика на инфаркт и инсулт. Тя разкри ползите от този метод за предотвратяване на такива тежки сърдечно-съдови заболявания.

На въпроса от колко сън имате нужда през деня, лекарят отговаря, че 20 минути са достатъчни.

При какви заболявания не трябва да се яде хляб?

Д-р Кримцева пояснява, че сънят е период, когато тялото "тества" функционирането на вътрешните си системи и органи, възстановява се, а също така произвежда необходимите хормони. При липса на сън всички тези процеси не се извършват в необходимата степен, което увеличава риска от нарушения, включително в работата на сърцето, кръвоносните съдове и мозъка. Според експерта навикът да спим през деня, като си позволяваме почивка от 10 до 30 минути в периода от 13:00 до 15:00 часа, гарантира превенцията на тези разстройства и същевременно подобрява защитата срещу инфаркт и инсулт.

"Не е нужно да си лягате и да заспите дълбоко – достатъчно е просто да подремнете дори на стола, подчерта лекарят", казва д-р Кримцева и добавя, че в идеалния случай тази почивка трябва да се извършва в тишина.

Според д-р Руслан Василиевич следобедната дрямка не е за всеки.

Вредата от дневния сън може да включва следното:

  • Инерция на съня. След дрямка може да се почувствате зле и да се почувствате мудни и дезориентирани. Много хора имат главоболие след дрямка.
  • Проблеми със съня през нощта. Кратката дрямка (под 20 минути) обикновено не влияят на качеството на нощния сън при повечето хора. Но ако се оплаквате от безсъние или лошо качество на съня през нощта, дрямката през деня може да влоши тези проблеми.

"Възрастните хора, които спят повече от 30 минути на ден, имат 3 пъти по-висок риск от развитие на деменция(синдром, водещ до дълбоко увреждане на паметта и интелектуалните способности) и болестта на Алцхаймер. Сънят повече от час през деня може да доведе до сериозни здравословни проблеми като сърдечно-съдови заболявания, някои хора изпитват учестяване на сърцето след сън ( тахикардия след сън), диабет, киселини след сън и метаболитен синдром", казва д-р Василиевич.

Учени: Бобът намалява риска от тези заболявания

Важно: Информацията е предоставена за справка. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес