Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Ако искате да отслабнете, яжте лютите чушки така

30 октомври 2023, 14:55 часа

Известният лекар и телевизионен водещ Александър Мясников потвърди популярната хипотеза, че яденето на люти чушки помага да се отървете от излишните килограми. Лекарят споделя, че ефектът на пикантната храна върху стомашно-чревния тракт се изразява в стимулиране изпразването на стомаха и бързото преминаване на храната през него

Този принцип обаче работи само при едно условие: ако човек се храни балансирано.

Ако изядете голяма чиния калорично ястие с люти чушки, резултат няма да има. Ефектът ще има само когато към правилното и балансирано хранене се добавят пикантни храни, пояснява експертът. В случая препоръчваното количество е 15 гр на ден - то е достатъчно за отслабващ ефект.

Други ползи от лютия зеленчук

Капсацинът е веществото, което определя колко люта е чушката. Много хора смятат, че най-горещата част от този ароматен зеленчук са семената, но това не е вярно. Порестият бял слой вътре в шушулката придава на пипера особената му пикантност. Ако искате да запазите аромата на чушката, но в същото време не желаете да сготвите прекалено люто ястие, можете леко да отлепите белезникавия слой или да добавите малко по-малко от пикантния продукт от посоченото в рецептата.

Люти чушлета с кисело мляко – най-вкусната разядка за 10 минути

Тази пикантна храна съдържа минимум мазнини (0,2 гр на 100 гр), 1,5 гр въглехидрати и 2 гр протеини. В нейния състав влизата още вода, фибри и монозахариди. Лютият зеленчук съдържа и много витамини и минерали: А, В, С, Е, К и РР, калий, калций, магнезий, натрий, фосфор, желязо.А най-хубавото е, че 100 гр от продукта съдържат само 40 ккал.

Освен това зеленчукът съдържа ендорфини, наричани още „хормони на щастието“, и кварцетин, който подобрява усвояването на катехините. Последните вещества предпазват кръвоносните съдове от „лошия“ холестерол.

Благодарение на тази интересна комбинация от полезни вещества в състава си, лютият пипер има много полезни свойства. Подобрява кръвообращението, активира метаболизма, мозъчната дейност, понижава кръвното налягане, повишава устойчивостта на организма към стрес, укрепва имунната система. Последните проучвания потвърждават, че лютите чушки могат да имат благоприятен ефект върху продължителността на живота ни.

Пикантният продукт трябва да се консумира с повишено внимание от тези, които имат заболявания на жлъчния мехур и стомаха. В този случай при консумацията му могат да възникнат храносмилателни проблеми и алергични реакции.

И дори да сте напълно здрави, най-добре е да не добавяте прекалено много люто към ястията си. Започнете с 10-15 гр на ден. И не забравяйте, че лютото е ярка подправка, която ще направи вкуса на ястията по-богат и ароматен, а не е основна съставка.

Още: Този плод топи мазнините в корема по-добре и от лютите чушки

Важно: Статията е единствено с информативна цел, тя не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самолечение! При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар!

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес