Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: 8 храни, които хората над 50 години трябва да ядат за железен имунитет, здравен съвет за деня, 16 октомври

16 октомври 2024, 09:11 часа

За да се чувстват добре, да бъдат активни и да имат нормално функциониращ имунитет, хората над 50 години трябва да включат определени храни в диетата си, според д-р Елена Коршун.

След 50 години всички процеси в тялото се забавят, това се отразява на общото благосъстояние и здраве. Лекарят препоръчва да коригирате хранителните си навици, за да помогнете на тялото си да работи правилно.

Лекар: Няма по-добра билка от тази за имунитета

"В крайна сметка на тази възраст метаболизмът се забавя, костната тъкан става крехка, храносмилателните процеси се влошават, така че мускулната маса намалява и излишната мастна тъкан се увеличава", казва лекарят и допълва, че следните 7 храни задължително трябва да се включат в диетата на хората над 50 години, за да имат добро здраве до дълбока старост.

Какви храни трябва да ядат хората над 50 години?

Списъкът с тях включва - фасул, тъмнозелени листни зеленчуци, домати, червено цвекло, риба, гъби, ядки и семена.

Фасулът съдържа много фибри и растителни протеини, които са много полезни за тялото на всяка възраст. Въпреки това, дефицитът на тези вещества при зрели хора може да провокира диабет тип II, проблеми със стомаха и червата и повишаване на нивото на "лошия" холестерол в кръвта. Затова лекарят препоръчва да включите бобовите растения в ежедневната си диета, за да избегнете тези заболявания.

Тъмнозелени листни зеленчуци. Броколите, руколата, зелето и спанакът съдържат големи количества калций, който предпазва костите. Всеки над 50 определено трябва да яде тези зеленчуци, за да укрепи костната си тъкан. Съдържат и фибри, които укрепват сърцето, кръвоносните съдове и предпазват от загуба на мускулна тъкан, казва още специалистът.

Домати. Вероятно малко хора знаят, но тези зеленчуци могат да удължат младостта и да предпазят от преждевременна поява на бръчки. Доматите съдържат ликопен, антиоксидантно съединение, което предпазва от преждевременно стареене и рак. Лекарят препоръчва да се ядат домати и за предпазване от пневмония.

Червеното цвекло спомага за правилното функциониране на сърцето, кръвоносните съдове и активната мозъчна функция, подобрявайки паметта и когнитивните функции, което е толкова важно за хората в зряла възраст. Зеленчукът помага и за предотвратяване на инсулт поради съдържанието на полезни съединения, които разширяват кръвоносните съдове и намаляват високото кръвно налягане.

Риба. Сьомгата, треската, рибата тон, скумрията и херингата съдържат протеини, които са строителен материал за всички клетки на тялото. Есенциалната омега-3 мастна киселина, открита в рибата, подпомага здравето на сърцето и кръвоносните съдове, мозъка и нервната система. Освен това морската риба и морски дарове съдържат витамин D, B12 и йод, които са изключително необходими за зрелите хора.

Особено важно е жените да ядат гъби, тъй като след 50 години започва менопаузата, която провокира хормонален дисбаланс в организма, натрупване на излишни килограми, крехки кости, чуплива коса и нокти. А гъбите съдържат калций и витамин D, които помагат да се справят с тези проблеми.

Ядките и семената съдържат растителни протеини, фибри, мазнини, минерали и антиоксиданти, които са много важни за правилното функциониране на всички системи на тялото. Те също са източник на полиненаситени мастни киселини омега-3 и омега-6, които могат да забавят процеса на стареене и да активират мозъчната функция. А витамините А, К, В и Е намаляват рисковете от сърдечно-съдови заболявания и неутрализират развитието на деменция. Тиквените семки помагат за укрепване на венците и имат положителен ефект върху здравето на зъбите.

Лекар: Това е тайната на силния имунитет при възрастните хора

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес