Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: 4 хранителни навика, които удължават живота

08 февруари 2024, 16:49 часа
Реклама

Можете да подобрите здравето си и да удължите живота си само с четири прости навика, свързани с храненето. Това съобщава диетологът Марк Гилбърт в разговор с Express. Според експерта те включват: намаляване на калориите; консумация на храни, богати на витамин Д; включване на плодове в диетата и ежедневна консумация на зелен чай.

Реклама

4 златни навика за здравословно хранене и удължаване на живота

Първата стъпка е да намалите общия брой калории, които приемате. Специалистът отбелязва, че нискокалоричната диета може да забави стареенето и да предпази от развитието на рак, диабет и болестта на Алцхаймер.

3 сутрешни навика на столетниците

Също така е много важно да се поддържа балансът на витамин D в организма. Марк Гилбърт подчертава, че нивото на този витамин в организма е обратно пропорционално на риска от смърт.

„Витамин D е тясно свързан с имунитета и помага на нашия Т-клетъчен имунен отговор “, отбелязва експертът.

Хранителните източници с най-много съдържание на вит. Д включват:

  • рибено масло
  • черен дроб на треска
  • розова сьомга и други мазни риби
  • черен хайвер
  • яйчен жълтък
  • козе мляко
  • масло
  • твърди сирена

Най-лесният и естествен начин да повишите нивата на витамин D е да прекарвате повече време на слънце. Ултравиолетовият спектър на слънчевата светлина се състои от три фракции лъчи: UV-A, UV-B и UV-C. Синтезът на холекалциферол (вит. Д) изисква В-фракционни лъчи, които не преминават през стъкления прозорец. Затова се препоръчва да ги хващате само на чист въздух. Трябва също да се помни, че облаците и градският смог могат да задържат до 50% от ултравиолетовото лъчение.

Минималната продължителност на слънчевите бани за превантивни цели трябва да бъде 20-30 минути на ден.

Освен това д-р Гилбърт съветва да включите плодовете в диетата си, тъй като те подобряват здравето на сърцето, укрепват имунната система и понижават кръвното налягане. Плодовете също подпомагат нормалния кръвен поток и предотвратяват натрупването на холестерол.

Според диетолога можете да намалите риска от диабет тип 2 с помощта на зелен чай, ако го пиете редовно.

“Спазването на четирите правила, дори и за кратък период от време, значително ще подобри общото състояние на човека, а в дългосрочен план значително ще увеличи шансовете за дълъг живот”, казва в заключение експертът.

Италиански учени откриха тайната на столетниците

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес