Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: 10 причини за бавен метаболизъм

09 юни 2024, 08:33 часа
Реклама

Руският диетолог д-р Ирина Мартинова изброи 10 ключови фактора, които могат да окажат негативно влияние върху скоростта на метаболизма и в резултат на това да попречат на ефективната загуба на тегло. Те включват:

  • възраст
  • хормонални промени
  • диетични органичения
  • стрес
  • проблеми с щитовидната жлеза
  • инсулинова резистентост
  • омазнен черен дроб
  • поведенчески фактори
  • инфекциозни заболявания
  • прием на лекарства

Причини за бавен метаболизъм

Един от най-важните фактори според Ирина Мартинова е възрастта. С течение на времето нивото на хормона на растежа, основен регулатор на метаболитните процеси, постепенно намалява в човешкото тяло, което неизбежно води до забавяне на метаболизма. Въпреки това, както подчертава диетологът, има ефективни стратегии за стимулиране на производството на растежен хормон дори в зряла възраст. Те включват периодично гладуване и високоинтензивни интервални тренировки, които, създавайки краткотраен стрес за тялото, могат да активират секрецията на растежен хормон.

5 храни за бърз метаболизъм

Друг важен фактор, който може да повлияе негативно на метаболизма, е менопаузата. Хормоналните промени, настъпващи в тялото на жената през този период, могат да доведат до намаляване на скоростта на метаболизма и в резултат на това до наднормено тегло. Освен това, според Ирина Мартинова, дори бременността в миналото може да има траен ефект върху метаболизма, което трябва да се вземе предвид при съставянето на индивидуални програми за отслабване.

Диетологът обръща специално внимание на ролята на диетичните ограничения за развитието на метаболитни нарушения. Както подчертава д-р Ирина Мартинова, диетата в миналото, особено ако е била свързана с рязко намаляване на приема на калории и прекомерна консумация на въглехидрати, може да доведе до постоянно забавяне на метаболизма. В тази връзка диетологът препоръчва да се придържате към принципа на рядко хранене с питателни ястия, като същевременно избягвате прекомерното ограничаване на калориите.

Друг фактор, който може да повлияе негативно на метаболизма, е инсулиновата резистентност - намаляване на чувствителността на тъканите към действието на инсулина. Както отбелязва д-р Ирина Мартинова, развитието на инсулинова резистентност често се свързва с продължителна консумация на високовъглехидратни диети, което води до хронично повишени нива на инсулин в кръвта и, като следствие, нарушаване на процесите на липолиза и намалена ефективност на теглото загуба.

Хроничният стрес е друг важен фактор, който може да има отрицателно въздействие върху метаболизма. Както подчертава диетологът, стресът по своето въздействие върху тялото е сравним с консумацията на захар, тъй като води до повишаване на нивото на кортизола, хормон, който стимулира натрупването на мастна тъкан и намалява чувствителността към инсулин.

Невъзможно е да не се отбележи ролята на ендокринните нарушения в развитието на метаболитни нарушения. По този начин хипотиреоидизмът - намалената функция на щитовидната жлеза - може да доведе до изразено забавяне на метаболизма и в резултат на това до наднормено тегло. Освен това, както отбелязва Ирина Мартинова, мастният черен дроб може да допринесе значително за метаболитни нарушения, тъй като пречи на нормалното регулиране на нивата на кортизол, естрогени, инсулин и хормон на растежа. В тази връзка диетологът препоръчва да включите в диетата си храни, богати на холин, и да се придържате към принципите на здравословната кето диета, която помага за нормализиране на чернодробната функция.

В допълнение към ендокринните и метаболитни нарушения, поведенческите фактори също могат да имат значително влияние върху скоростта на метаболизма. Така, според Ирина Мартинова, честото похапване и вредните храни са „убийци на метаболизма“, защото водят до постоянно стимулиране на производството на инсулин и в резултат на това до развитие на инсулинова резистентност. В допълнение, редовната консумация на алкохол също може да забави метаболизма ви, тъй като води до натрупване на мастна тъкан и нарушена чернодробна функция.

И накрая, не може да не се отбележи ролята на инфекциозните заболявания и лекарствата за развитието на метаболитни нарушения. Както подчертава Ирина Мартинова, инфекциите, претърпени в ранна детска възраст, могат да имат дългосрочен ефект върху метаболизма, което трябва да се вземе предвид при изготвянето на индивидуални програми за отслабване. В допълнение, някои лекарства, като глюкокортикоиди и антидепресанти, също могат да забавят метаболизма ви и да напълнеят.

Експерт разкрива: Кога трябва да закусваме, ако искаме да отслабнем

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес