Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Къде се намират Лангерхансовите острови

07 февруари 2024, 20:07 часа
Реклама

Вътрешната структура на панкреаса крие ключа към редица важни процеси в организма, а този ключ е свързан с Лангерхансовите острови. Тези неправилно-формирани петна от ендокринна тъкан са от особено значение за метаболитните процеси в човешкия организъм. Нека се запознаем с тях по-добре и да разберем къде точно се намират?

От къде идва името на Лангерхансовите острови?

През 1869 г., немският лекар Пол Лангерханс дава светлина върху едно уникално откритие - Лангерхансовите острови. Тези малки, но важни образувания в панкреаса играят ключова роля в регулацията на метаболитите и са есенциални за поддържането на здравословен обмен на вещества.

Панкреаса - за какво служи в нашия организъм

Структура и функции на Лангерхансовите острови

Лангерхансови острови ca разположени в задстомашната жлеза (панкреас). Тя обикновено съдържа около 1 милион Лангерхансови острови. Те са разделени на четири основни типа клетки: алфа, бета, делта и C-клетки. Най-значимите са бета клетките, които произвеждат инсулин - ключов хормон за регулацията на въглехидратите, мазнините и протеините в организма.

Инсулинът, който произхожда от бета клетките, играе ключова роля в метаболитните процеси. Той насърчава усвояването на глюкозата от клетките, предотвратява отделянето на глюкоза от черния дроб и регулира обмена на мазнини в тялото. На фона на това, инсулинът е също така важен за контролирането на нивата на кръвната захар.

панкреас

Регулация на Лангерхансовите острови

Освен глюкозата, инсулинът може да бъде стимулиран и от растежния хормон или глюкагон, като последният предизвиква освобождаването му при повишени нива на кръвната захар. Този баланс е ключов за поддържането на здравословната функция на Лангерхансовите острови.

Захарният диабет и Лангерхансовите острови

Неспособността на бета клетките да произвеждат достатъчно инсулин или неспособността му да контролира нивата на кръвната захар са основни причини за развитието на захарния диабет. Този сценарий подчертава значението на Лангерхансовите острови за поддържането на здравословен метаболизъм.

Кои храни са подходящи при проблеми с панкреаса?

Ролята на алфа и делта клетките

В допълнение към бета клетките, алфа клетките произвеждат глюкагон - хормон, който освобождава глюкоза от черния дроб и мастни киселини от мастната тъкан. Делта клетките, от своя страна, произвеждат соматостатин, инхибитор на соматотропин, инсулин и глюкагон. Ролята на соматостатина в регулацията на метаболитите все още е обект на научни изследвания.

Лангерхансовите острови са ключов елемент в регулацията на метаболитните процеси в организма. Тяхната структура и функции, особено на бета клетките, играят важна роля в контрола на нивата на кръвната захар и поддържането на здравословен обмен на вещества. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес