Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Къде и как боли черният дроб?

24 март 2024, 10:05 часа

Черният дроб  един от най-важните органи в нашето тяло. Той се намира точно под гръдния кош от дясната страна на корема. Изпълнява множество функции - играе важна роля в процесите на храносмилане, метаболизма на желязото, протеините, мазнините, въглехидратите и витамините, както и отстраняването на токсини и отрови от организма.

Кога болката издава проблеми с черния дроб и къде се усеща?

Според руския хепатолог д-р Андрей Якушев черният дроб почти никога не боли. Причината е, че този орган няма нервни окончания, така че не може да боли. Но в един случай може да се появи болка - когато този орган се увеличи.

Лекар: Това е най-добрата диета за черния дроб

Експертът пояснява, че чернодробните заболявания могат да бъдат наследствени (генетични). Също така проблемите с коментирания орган могат да бъдат причинени от вируси, консумация на алкохол, затлъстяване и други фактори.

"Ако говорим за болкови усещания в случая при мъжете и жените, тогава няма разлика в нейното проявление. Факторът на пола не влияе върху хода на синдрома на болката. В същото време чернодробните заболявания имат различни модели на протичане при мъжете и жените. Жените също имат редица чернодробни заболявания, които са характерни само за тях. На първо място, това са чернодробни заболявания, свързани с бременността“, отбелязва гастроентерологът и хепатолог д-р Андрей Якушев.

Той пояснява, че анатомично чернодробната тъкан е заобиколена от капсула. Когато се увеличи по размер поради възпаление, този орган започва да оказва натиск върху тази капсула и съответно тя вече съдържа нервни окончания, отговорни за болката.

"Тоест, черният дроб започва да "боли", когато тази капсула се разтегне. Това се проявява с дискомфорт, тежест в десния хипохондриум. Черният дроб се уголемява толкова много, че можем да го пипаме с ръце”, обяснява д-р Андрей Якушев.

Често болката в десния хипохондриум е свързана с други органи, например дебело черво, жлъчния мехур. Понякога болката от стомаха може да се излъчва към тази област поради пептична язва на стомаха или дванадесетопръстника.

 Черният дроб може да се увеличи поради метаболитно свързано чернодробно заболяване (преди наричано мастна чернодробна болест), съдови нарушения на органа, инфекции, автоимунни заболявания, ендокринни нарушения, наранявания и други заболявания и състояния.

Какви храни трябва да ядете за пречистване на черния дроб

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самодиагностика!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес