Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коремните мазнини показват риск от сърдечно заболяване дори при нормално тегло

21 юли 2024, 17:46 часа

Коремните мазнини, дори при лица с нормално тегло, са значителен показател за риска от сърдечни заболявания. Въпреки че мнозина се фокусират върху индекса на телесната маса (ИТМ) като мярка за здравето, все повече се признава, че само ИТМ не дава пълна картина на сърдечносъдовия риск. Коремните мазнини, особено висцералните, са критичен фактор, който допринася за риска от сърдечни заболявания, независимо от общото телесно тегло.

Висцералната мазнина е мазнината, която обгражда вътрешните органи, като черния дроб, панкреаса и червата. Този вид мазнини са метаболитно активни и освобождават различни вещества в кръвния поток, включително възпалителни цитокини и хормони. Тези вещества могат да доведат до повишено възпаление и инсулинова резистентност, които са ключови фактори за развитието на сърдечносъдови заболявания.

6 признака, че имате хормонални коремни мазнини

Дори лица с нормален индекс на телесна маса могат да натрупат висцерални мазнини, които може да не се отразяват при стандартното измерване на теглото. Проучванията показват, че хората с нормално тегло, но с високи нива на коремни мазнини, имат по-висок риск от сърдечни заболявания в сравнение с тези с нормално тегло и по-ниски нива на коремни мазнини. Това явление често се нарича „затлъстяване с нормално тегло“ или „метаболитно затлъстяване с нормално тегло“.

Рисковете за здравето, свързани с коремните мазнини, се простират отвъд сърдечните заболявания. Висцералните мазнини са свързани с други метаболитни нарушения, като диабет тип 2 и високо кръвно налягане. Тя може да наруши способността на организма да регулира нивата на кръвната захар и да допринесе за развитието на метаболитен синдром - група състояния, които увеличават риска от сърдечни заболявания.

Фитнес треньорът: Това са топ 3 закуски за изгаряне на коремни мазнини

Инструменти за измерване, като например обиколката на талията или съотношението между талията и бедрата, са полезни за оценка на коремните мазнини. По-голямата обиколка на талията или по-голямото съотношение между талията и бедрата показват по-голямо количество висцерални мазнини и съответно по-висок риск от сърдечносъдови проблеми. Например обиколка на талията, по-голяма от 40 инча при мъжете и 35 инча при жените, често се счита за показателна за излишни коремни мазнини и повишен риск от сърдечни заболявания.

Борбата с коремните мазнини включва многостранен подход. Редовната физическа активност, особено аеробните упражнения и силовите тренировки, могат да помогнат за намаляване на висцералните мазнини и за подобряване на цялостното сърдечносъдово здраве.

Балансираният хранителен режим, който набляга на пълнозърнестите храни, постните протеини, плодовете и зеленчуците, като същевременно свежда до минимум преработените храни и високия прием на захар, също играе решаваща роля. Освен това управлението на стреса и осигуряването на достатъчно сън са важни за поддържането на здравословно тегло и намаляването на коремните мазнини.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес