Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко яйца трябва да ядат хората над 50 години?

25 септември 2024, 14:58 часа

Яйцата могат да намалят риска от болестта на Алцхаймер. Това се доказва от резултатите от проучване от 2024 г. в Journal of Nutrition, пише Health Digest. Учените стигат до извода и колко точно яйца трябва да ядат хората над 50 години.

Консумация на яйца след 50 години

В резултатите от проучването е отбелязано, че хората, които ядат поне едно яйце седмично, имат 47% по-нисък риск от болестта на Алцхаймер в сравнение с тези, които ядат по-малко яйца. В него се посочва, че проучването се фокусира върху това как яйцата могат да предпазят мозъка от увреждане, свързано с болестта на Алцхаймер, и установи, че 39% от защитния ефект на яйцата се дължи на холина. В проучването се казва още, че 1 седмично е достатъчно за хората над 50 години. 

Как яйца влияят на жлъчката?

„Това е първият път, когато проучването предполага връзка между консумацията на яйца и риска от развитие на деменция при болестта на Алцхаймер и подчертава потенциала на прости диетични интервенции за поддържане на нормалното здраве на мозъка“, каза главният изследовател и доктор Тейлър Уолъс.

Холинът е основно хранително вещество за поддържане целостта на клетките и сигнализирането, а също така поддържа мозъка с напредване на възрастта, казва той. Ученият добави още, че все още не е ясно как холинът влияе върху здравето на мозъка и са необходими повече изследвания.

Изданието допълва, че яйцата съдържат 147 милиграма холин, мъжете се нуждаят от 550 милиграма холин всеки ден, а жените се нуждаят от 425 милиграма.

 „По-голяма част от съвременните хора биха имали полза от консумацията на повече холин. Той помага за поддържане на здравето на мозъка през целия живот на всяка възраст и етап, включително памет, мислене, настроение и други“, казва проф. Уолъс.

Въпреки това той добавя, че докато диета само с яйца вероятно няма да предотврати болестта на Алцхаймер, важно е да се съсредоточите върху голямата картина:

„Избирайте разнообразни храни в умерени количества, за да поддържате цялостна здравословна диета. Това включва широка гама от плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни и постни източници на протеини, включително яйца, бобови растения, ядки, риба, морски дарове и нискомаслени млечни продукти.

Проучване в Neurology от 2024 г. установи, че спазването на диетата MIND (комбинира средиземноморската диета и диетата DASH) може да намали риска от когнитивен спад с 4%.

Яйцата съдържат пълен набор от незаменими аминокиселини, необходими за мускулния растеж и възстановяване. Протеинът от тях се усвоява лесно от организма. В допълнение, те могат да подобрят мускулния растеж. Второ, яйцата осигуряват на тялото основни хранителни вещества без допълнителни калории, което ги прави чудесен избор за начало на деня. Витамините от група В подпомагат метаболизма и насърчават освобождаването на енергия от храната.

Освен това яйцата съдържат селен и други антиоксиданти, които укрепват имунната система и предпазват клетките от увреждане. Имат положителен ефект върху здравето на мозъка и нервната система. 

Какво се случва с кръвното, когато спрете да ядете яйца?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес