Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой трябва и кой НЕ трябва да яде фъстъци?

03 юли 2023, 17:55 часа

Фъстъците изобилстват от полезни хранителни вещества. Те са богати на растителни протеини. Освен това съдържат голямо количество минерали и микроелементи като цинк, желязо, фосфор, мед и магнезий.

"Фъстъците се консумират предимно печени и осолени. Но в този вариант те са по-малко здравословни. Въпреки това, суровите фъстъци определено имат своите предимства. Печените фъстъци (без сол) също се считат за здравословна храна", казва диетологът Василиса Пономарева.

Това са най-добрите ядки за сърцето и мозъка на възрастните хора

Кой трябва да яде фъстъци?

Фъстъците са добър източник на растителни протеини. Вегетарианците и веганите могат да си набавят голямо важни протеини чрез консумацията им.

Друго предимство: Несолените фъстъци са с ниско съдържание на натрий и следователно могат да се използват в диета с ниско съдържание на сол.

"Ядките са богати на фибри и по този начин стимулират храносмилането. Така че фъстъците са полезни и за червата", казва още диетологът.

Лекар: Тези ядки свалят кръвното и захарта

Кой не трябва да яде фъстъци? 

Фъстъците са малка калорична бомба. В 100 грама от тях се съдържат около 570 калории.

"Ако следите теглото си, не трябва да ядете ядки в големи количества. Освен това фъстъците са силен алерген. Дори и най-малките следи от тях в храната могат да бъдат достатъчни за страдащите от алергия, за да предизвикат животозастрашаваща реакция", допълва лекарят.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес