Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои витамини не е хубаво да се комбинират заедно?

25 юли 2024, 12:43 часа

Хранителните добавки са неразделна част от запълването на хранителните пропуски. Въпреки това, правилното им комбиниране е също толкова важно, колкото и изборът на правилните добавки. Някои комбинации могат да попречат на усвояването, да намалят ефективността или дори да доведат до неблагоприятни ефекти. 

Ето някои витамини и хранителни добавки, които не е добре да се комбинират заедно.

1. Калций и желязо
Калцият и желязото са основни минерали, но те се конкурират за усвояване в тялото. Приемането на калций с желязо, особено нехемово желязо от храни на растителна основа, може да предотврати усвояването на желязото. Затова е най-добре да консумирате тези добавки по различно време на деня.

2. Цинк и желязо
Цинкът може да попречи на усвояването на желязото, когато се приемат заедно. Както желязото, така и цинкът, са жизненоважни за имунната функция, заздравяването на рани и синтеза на ДНК. Разпределете приема на добавки с желязо и цинк през целия ден, за да избегнете конкуренция за усвояване. Като алтернатива, обмислете получаването на тези хранителни вещества от хранителни източници като постно месо, ядки, семена и бобови растения.

3. Витамин D и магнезий
Витамин D и магнезий са от решаващо значение за здравето на костите и цялостното здраве. Високите дози магнезий, обаче, могат да попречат на усвояването на витамин D, което потенциално води до дефицит на този витамин. За да се оптимизира усвояването, се препоръчва тези добавки да се приемат отделно или като част от балансирани мултивитамини.

Кои витамини никога не трябва да се пият заедно

4. Витамин С и желязо
Балансът е жизненоважен и трябва да се избягват прекомерните добавки. В допълнение към подпомагане на имунната функция, производството на колаген и заздравяването на рани, витамин С съдържа и желязо, което е от първостепенно значение за транспорта на кислород и енергийния метаболизъм. Прекомерната консумация на витамин С може да доведе до стомашно-чревен дискомфорт, включително диария и стомашни спазми.

5. Калций и магнезий
Калцият и магнезият действат съвместно, за да поддържат здравето на костите, мускулната функция и нервната трансмисия. Въпреки това, поради подобните им химични структури, приемането им заедно в големи дози може да повлияе на усвояването.

6. Витамин Е и желязо
Важно е да наблюдавате приема на хранителни вещества и да избягвате прекомерното добавяне на витамини или минерали. Витамин Е може да се намери в семена, растителни масла, ядки и листни зеленчуци, докато богатите на желязо храни включват постно месо, птици, риба и обогатени зърнени храни.

7. Цинк и мед
Съотношението на прием на цинк към мед е жизненоважно за поддържане на оптимално здраве. Съотношенията цинк към мед може да варират в зависимост от индивидуалните фактори. Все пак, най-общо казано, те трябва да бъдат приблизително 10:1. Освен това,  съотношението може да се различава в зависимост от специфичните здравословни условия и хранителни нужди.

Пийте тези комбинации от витамини и минерали за здрави кости и стави

8. Витамин В6 и магнезий
Магнезият се изхвърля главно през бъбреците, така че високите дози добавки от магнезий могат да представляват риск за хора с увредена бъбречна функция или бъбречна недостатъчност. Приемането на прекомерни количества витамин B6 заедно с магнезий може допълнително да натовари бъбреците и да изостри бъбречната дисфункция, което води до потенциални усложнения.

9. Витамин D и калций
Витамин D подобрява усвояването на калций, което ги прави популярна комбинация за здравето на костите и предотвратяване на остеопороза. Освен това, непропорционалната добавка на което и да е хранително вещество може да доведе до дисбаланс и потенциални неблагоприятни ефекти. За да поддържате оптимални нива, наблюдението на приема и получаването на витамин D от слънчева светлина и обогатени храни, когато е възможно, е от решаващо значение.

10. Витамин А и витамин D
Витамин А е полезен за зрението, здравето на кожата и имунната функция. Обратно, витамин D регулира усвояването на калций, поддържа имунната функция и помага за здравето на костите. Предозирането на витамин А може да противодейства на ползите от витамин D и да увеличи риска от токсичност. Важно е да приемате витамин А в препоръчителните граници и да си набавяте витамин D от слънчева светлина, обогатени храни и добавки, ако е необходимо.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес