Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са най-честите причини за задух?

11 август 2024, 19:11 часа

Недостигът на въздух или диспнеята е често срещан симптом, с който се сблъскват много хора, и може да се дължи на различни причини. Разбирането на тези причини е от решаващо значение за ефективното диагностициране и лечение.

Една от най-разпространените причини за недостиг на въздух са респираторните заболявания. Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ), която включва хроничен бронхит и емфизем, е водещ причинител. ХОББ е резултат от продължително излагане на дразнещи газове или прахови частици, предимно от тютюнопушене, което води до затруднен въздушен поток и затруднено дишане. Астмата е друго значимо състояние на дихателните пътища, при което възпалението и стесняването на дихателните пътища причиняват периодичен недостиг на въздух, хрипове и кашлица. Пневмонията, инфекция на белите дробове, също затруднява дишането, като причинява възпаление и натрупване на течност в алвеолите.

Недостиг на въздух и задух - какво да правите в тази ситуация

Сърдечните проблеми са друга основна причина за задух. Сърдечната недостатъчност, при която сърцето не е в състояние да изпомпва ефективно кръвта, води до натрупване на течност в белите дробове, известно като белодробна конгестия. Това състояние причинява затруднено дишане и често се влошава при физическо натоварване или в легнало положение. Коронарната болест на сърцето (КБС), която е резултат от стесняване или запушване на коронарните артерии, също може да доведе до задух, особено при физическа активност или стрес. Сърдечните пристъпи или инфарктите на миокарда могат внезапно да нарушат сърдечната функция и да предизвикат остър задух.

В допълнение към дихателните и сърдечните заболявания, задухът може да бъде свързан и с други здравословни проблеми. Тревожните и паническите разстройства често се проявяват като чувство на задух. Тези състояния могат да предизвикат учестено, повърхностно дишане и усещане за липса на достатъчно въздух, което може да е притеснително. Затлъстяването е друг фактор, който може да изостри задуха. Наднорменото телесно тегло може да окаже допълнителен натиск върху дихателната система, като намали капацитета на белите дробове и направи дишането по-трудно.

Как да окажем първа помощ при задух?

Други потенциални причини са анемията, при която недостигът на червени кръвни клетки или хемоглобин намалява способността на кръвта да пренася кислород, което води до усещане за задух, тъй като тялото се бори да достави достатъчно кислород на тъканите. Състояния като интерстициална белодробна болест или белодробна фиброза, които включват белези на белодробната тъкан, също могат да доведат до прогресиращ задух. Освен това излагането на замърсители на околната среда или алергени може да предизвика или да влоши затрудненията с дишането, особено при хора с вече съществуващи респираторни заболявания.

Важно е да се признае, че задухът може да е резултат от комбинация от фактори или множество основни състояния. Поради тази причина задълбочената оценка от медицински специалист е от съществено значение за определяне на точната причина и подходящото лечение. Отстраняването на основната причина често включва лечение на основните заболявания, промяна в начина на живот или използване на лекарства за подобряване на дишането и цялостното качество на живот.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес