Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои картофи са най-здравословни - жълтите или червените

28 септември 2024, 19:21 часа

Картофите се различават по цвят. Това е една от сортовите характеристики, която е еднакво добре позната на градинарите и готвачите.

Кои са най-полезните картофи?

Кой цвят на картофите е най-здравословен – червен, жълт или бял - на този въпрос отговоря кандидатът на селскостопанските науки Виталий Наполов.

След прибиране на картофите поръсете почвата с това 

"Има и съвети, че от гледна точка на здравословна диета или отслабване трябва да ядете червени или лилави картофи. Веднага се препоръчва да се изключат белите грудки от диетата", казва специалистът. 

Ученият отбеляза, че белите грудки съдържат много нишесте. Картофите с жълта плът съдържат повече каротин и витамин А. Розовите или червеникавите сортове картофи имат високо съдържание на антоцианини. Укрепват имунната система, предпазват от рак и са полезни за зрението.

Но експертът не препоръчва консумацията на сортове картофи с антоцианини за пациенти с алергични реакции, заболявания на стомашно-чревния тракт, черния дроб и бъбреците. Във всеки случай се препоръчва те да ги консумират с повишено внимание. 

Специалистът отбелязва, че цветът на кората е преди всичко сортова характеристика. Това практически не влияе върху качеството на продукта. Цветът на пулпата на грудката има значение, но не е основно.

Наталия Денисова, диетолог от Федералния изследователски център за хранене, биотехнологии и безопасност на храните, споделя, че картофите са с високо съдържание на калий. Освен това те имат лек диуретичен ефект.

Тъй като този продукт съдържа витамини С, РР, група В, както и полезни вещества като калий, калций, желязо и фосфор, варените картофи имат доста ниско съдържание на калории: 70-80 kcal на 100 грама. А младите картофи имат още по-малко калории. Но трябва да се има предвид, че след пържене пържените картофи вече имат калорично съдържание от 200-300 kcal и съдържат 30 процента мазнини. Също така трябва да избягвате да ядете картофи, които са били съхранявани на светло, тъй като в този случай в продукта се образува вредното вещество соланин.

Експертите препоръчват картофите да се варят или пекат в кората им и да не се държат дълго във вода. Това ще запази максимално количество хранителни вещества. Също така се съобщава, че картофеният сок помага при гастрит и е противовъзпалително и лечебно средство. А компресите от картофи помагат в борбата със сутрешните отоци.

Може ли да се ядат картофи всеки ден?

Важно: Статията не заместа балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес