Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои билки се препоръчват при нарушение на съня

29 септември 2024, 20:50 часа

Сънят играе жизненоважна роля за нашето физическо и психическо здраве. Той е времето, в което тялото се възстановява, обновява и подготвя за предстоящите предизвикателства. За да се чувстваме енергични и в добро здраве, специалистите препоръчват поне 7 часа сън на нощ. Въпреки това, модерният начин на живот често води до нарушения на съня, които затрудняват заспиването и причиняват чести събуждания през нощта. В тази статия ще разгледаме някои от най-ефективните билки, които могат да помогнат за възстановяване на нормалния сън.

Фактори, които водят до безсъние

Нарушенията на съня могат да бъдат предизвикани от редица фактори. Стресът в ежедневието, честата употреба на електронни устройства и високите нива на кофеин са сред основните виновници. Също така, алкохолът и някои медицински състояния, като хормонални промени при жените или проблеми с простатата при мъжете, също могат да играят роля в развитието на безсънието. Ако тези фактори не се контролират, липсата на сън може да доведе до сериозни здравословни проблеми.

Здравият сън е свързан с 42% намаляване на риска от сърдечна недостатъчност

Билки за подобряване на съня

1. Лавандула

Лавандулата е известна със своите успокояващи и антидепресантни свойства. Използвана от векове, тя помага за намаляване на тревожността и подобрява качеството на съня. Това се дължи на съдържанието на линалол – съединение, което влияе върху централната нервна система, като намалява нивата на стрес и улеснява заспиването. Ароматът на лавандула, под формата на етерично масло или чай, е чудесен начин да се подготвите за една спокойна нощ.

2. Лайка

Лайката е една от най-популярните билки, използвани за облекчаване на тревожността и подобряване на съня. Съдържащите се в нея флавоноиди имат релаксиращ ефект върху тялото, което я прави идеална за хора, които имат затруднения със заспиването. Редовната консумация на чай от лайка може значително да подобри качеството на съня и да намали честите нощни събуждания.

3. Валериана

Коренът от валериана е една от най-известните билки, използвани за лечение на безсъние. Тя помага за намаляване на безпокойството и улеснява заспиването, като влияе на нивата на невротрансмитера GABA в мозъка. Валерианата се препоръчва особено за хора, които изпитват затруднения със заспиването поради високи нива на стрес и нервност.

безсъние

4. Пасифлора

Пасифлората е тропическо растение, което съдържа флавоноиди, които помагат за намаляване на стреса и подобряват съня. Тя действа като естествено успокоително, скъсявайки времето за заспиване и удължавайки дълбоките фази на съня. Пасифлората често се включва в билкови смеси и добавки, предлагани за справяне с безсъние.

5. Ашваганда

Ашвагандата е билка, която през последните години набра популярност заради способността си да се справя със стреса и умората. Тя е адаптоген, което означава, че помага на тялото да се приспособи към физически и емоционални предизвикателства. Освен това, ашвагандата има успокояващ ефект и може да улесни заспиването, особено при хронично безпокойство.

6. Свещен босилек

Свещеният босилек е мощна билка с успокояващо действие, която се използва от векове за лечение на различни здравословни проблеми, включително нарушения на съня. Той помага за балансиране на хормоните и намалява тревожността, което го прави подходящ избор за хора с проблеми със заспиването.

Ако не спите добре: 6 начина за възстановяване на съня

7. Жълт кантарион

Жълтият кантарион е растение, което се използва за лечение на депресия и нарушения на настроението. Неговото съдържание на триптофан, аминокиселина, която стимулира производството на серотонин, допринася за подобряване на съня и емоционалния баланс. Жълтият кантарион може да се приема под формата на чай или добавки.

8. Хмел

Цветовете на хмела са източник на естествени химикали, които подпомагат заспиването и поддържат дълбок сън. В миналото лекарите са препоръчвали използването на възглавници, пълни с хмел на прах, за облекчаване на безпокойството и безсънието. Днес хмелът се използва често в комбинация с валериана за създаване на мощен ефект за подобряване на съня.

Безсънието е често срещан проблем в съвременното общество, но природата ни предлага редица решения, които могат да помогнат. Независимо дали предпочитате да ги приемате под формата на чай или екстракт, те могат да бъдат ефективен начин да възстановите нормалния си сън и да подобрите качеството на живот.

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели и не замества консултацията със специалист!

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес