Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кое олио е безопасно за пържене - 5 варианта

19 октомври 2024, 14:26 часа

Не всяко олио е подходящо за пържене на храни.

Много хора обичат пържени храни, но самият процес на пържене причинява химически промени в храната и маслото, така че не всяко масло ще работи. Най-добре е да изберете масла за пържене, които са устойчиви на високи температури и имат благоприятен профил на мастни киселини.

Изданието Health пише, че маслата съдържат различни видове мастни киселини, включително наситени , мононенаситени (MUFA), полиненаситени (PUFA) и трансмастни киселини. Препоръчително е да се консумират ненаситени мазнини (MUFA и PUFA).

За пържене обаче се предпочитат масла с по-високо съдържание на MUFA и по-ниско съдържание на PUFA. Това се дължи на факта, че при високи температури PUFA се превръщат в трансмазнини и други вредни съединения, така че трябва да има възможно най-малко от тях.

Освен мастнокиселинния състав на маслото, важна е и точката на дим – температурата, при която маслото започва да пуши и отделя вредни съединения. В допълнение, високият антиоксидантен профил на маслото го прави по-устойчиво на образуването на вредни вещества.

Кое олио е най-добро за пържене?

Изданието посочва 5 добри варианта на мазнина за пържене - зхтин, масло от авокадо, масло от оризови трици, фъстъчено масло, масло от рапица. 

С какво олио да готвите, ако имате висок холестерол - отговор от лекар

Зехтинът съдържа повече MUFA, отколкото PUFA, което намалява вероятността от образуване на вредни съединения. Зехтинът също има добра точка на дим от 410 градуса по Фаренхайт (210 градуса по Целзий). Въпреки това необработеният зехтин има по-ниска точка на дим от 320-338 градуса по Фаренхайт (160-170 градуса по Целзий). 

Маслото от авокадо съдържа 70,6% MUFA, 13,5% PUFA и 11% наситени мазнини. Освен това има висока точка на дим, над 482 градуса по Фаренхайт (250 градуса по Целзий). Изданието допълва, че според проучване маслото от авокадо има подобна стабилност на зехтина, когато е изложено на топлина от 356 градуса по Фаренхайт (180 градуса по Целзий) в продължение на девет часа. 

Маслото от оризови трици може да бъде друга алтернатива за дълбоко пържене на храни. Има висок антиоксидантен капацитет и точка на дим от 449 градуса по Фаренхайт (232 градуса по Целзий). Маслото от оризови трици се състои главно от MUFA (39,3%), последвано от PUFA (35%) и наситени мазнини (19,7%). 

Фъстъченото масло съдържа 57,1% MUFA, 19,9% PUFA и 16,2% наситени мазнини. Освен това има висока точка на дим от около 446 градуса по Фаренхайт (230 градуса по Целзий).

Изданието допълва още, че проучване сравнява топлинната стабилност на четири избрани масла: фъстъчено, рапично, соево и царевично. Количеството вредни съединения е най-високо в царевичното масло и най-малко във фъстъченото масло. Високо рафинираното фъстъчено масло обаче е безопасно за хора с алергии към фъстъци. 

Маслото от канола е с високо съдържание на MUFA (63,3%), с ниско съдържание на PUFA (28,1%) и наситени мазнини (7,36%), но дълбокото пържене може да внесе нежелани вкусове. Въпреки това, смесите от рапично масло с високо съдържание на олеинова киселина са по-стабилни на топлина.

Това олио сваля холестерола като лекарство

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес