Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кардиолози: Тази храна може напълно да промени здравето на вашите артерии

12 юли 2024, 12:15 часа

Съвременната медицина е създала невероятни стратегии за лечение на запушени артерии и причинените от тях проблеми - от трансплантации до медикаменти. И все пак кардиолозите са единодушни: Профилактиката остава най-доброто лекарство за атеросклеротичната болест или натрупването на вещества като мазнини и холестерол в стените на артериите.

Още: Ревматолог: Това е най-лошият навик при артрит

"Много по-добре е да се избегне развитието на тези заболявания, отколкото да се правят опити за тяхното лечение", казва д-р Брадли Сервер, д.м., кардиолог и главен медицински директор на VitalSolution. "До момента, в който предписваме лекарства, болестният процес е достигнал напреднал стадий."

Това, което е в чинията ви, може да повлияе на това, което се озовава в артериите ви. Кардиолозите обясняват, че хранителната диета е от решаващо значение за поддържане и подобряване на здравето на артериите.

"Нездравословното хранене може да доведе до образуване на запушвания в артериите на сърцето, които могат да се проявят като масивен инфаркт", казва д-р Никълъс Рутман, д.м. от Кливландската клиника. "Здравословната диета за сърцето може да намали появата на диабет, както и нивата на възпаление в организма."

Д-р Рутман казва също, че някои независещи от нас фактори, като генетиката, играят роля за здравето на сърцето. Въпреки това диетата е област, в която той дава възможност на пациентите да поемат отговорност за спазването ѝ. Какви са продуктите в хранителния режим? Кардиолозите обсъждат една храна и една популярна диета за здравето на артериите.

Какво правят артериите?

Поддържането на здравето на артериите е критичен компонент за минимизиране на риска от сърдечносъдови заболявания.

"Артериите са тръби, които доставят богата на кислород кръв до органите на тялото", казва д-р Гай Л. Минц, д-р, директор на отдел "Сърдечно-съдово здраве и липидология" в болница Northwell Health's Sandra Atlas Bass Heart Hospital и North Shore University Hospital. "Клетките се нуждаят от кислород за своя метаболизъм и функции."

Д-р Сервер обяснява, че артериите имат дебели стени, които могат да се свиват и отпускат. Тази биологична функция обаче може да изложи артериите на риск.

"Стените на артериите са уязвими към това в тях да се вгради холестерол, което води до появата на плака или атеросклероза", казва д-р Сервер.

Какво означава да имаш запушени артерии?

Често използваме думата "запушени", когато става дума за водопроводни инсталации, като мивки и тоалетни. Д-р Рутман казва, че мисленето за артерията като за куха тръба може да помогне на хората да разберат какво означава "запушени артерии". "Здравите артерии имат гладки вътрешни стени без никакви запушвания в структурата си", допълва той. "В резултат на това кръвта тече гладко и бързо без никакви ограничения".

Запушените артерии са като тръба с груби, неравни вътрешни стени.

"Кухата тръба се запушва, така че кръвта не може да преминава толкова лесно през нея", обяснява д-р Рутман.

Това е проблем. "Ограничаването на притока на кръв към основен орган, като сърцето, мозъка или краката, в крайна сметка може да доведе до увреждане, инфаркт, инсулт и болки или загуба на крайници", казва д-р Минц.

Храна номер 1 за здравето на артериите

Д-р Рутман препоръчва да се зареждате със зеленолистни зеленчуци като кейл, спанак, ромен и рукола. "С други думи, яжте повече салати", казва той, като обяснява, че зеленолистните зеленчуци имат хранителен профил, който предлага големи ползи за здравето на сърцето.

"Зеленолистните зеленчуци са пълни с витамини, минерали, антиоксиданти и нитрати, които помагат за понижаване на кръвното налягане и поддържат артериите отворени", казва д-р Рутман.

Проучване, проведено през 2021 г. сред повече от 53 000 души, показва, че участниците, които консумират богати на азотни нитрати зеленчуци, особено зеленолистни, имат по-нисък риск от сърдечносъдови заболявания.

Как да добавите повече зеленолистни зеленчуци към диетата си

Д-р Рутман предлага да използвате зелените листни зеленчуци за замяна на въглехидрати като хляб, ориз или макаронени изделия.

"Ако вместо ориз или юфка приемате зеленолистни зеленчуци, приемате значително по-малко калории и въглехидрати, което с течение на времето може да помогне за предотвратяване на наддаването на тегло и образуването на диабет", обяснява той.

Звучи ви скучно? Фибрите в зеленолистните зеленчуци могат да ви накарат да се чувствате удовлетворени.

"Може да се изненадате, че в крайна сметка не ви липсват по-калоричните въглехидрати", добавя д-р Рутман.

Според изследванията рафинираните въглехидрати като бял хляб, макаронени изделия и юфка могат да увеличат риска от сърдечносъдови заболявания (пълнозърнестите храни се считат за полезни за сърцето).

Не е нужно да изчистите изцяло въглехидратите или други любими храни от чинията си. Въпреки това д-р Рутман препоръчва да си поръчате салата със зеленолистни зеленчуци, за да заеме повече място в чинията.

"Направете я фокус и в процеса на работа ще бъдете по-малко гладни и по-малко мотивирани да консумирате по-нездравословни храни вместо нея", казва той.

Какво друго да консумирате за здравето на артериите

Макар д-р Рутман да изтъква зелените листни зеленчуци заради ползите им за здравето на сърцето, двамата с д-р Минц подчертават, че е по-добре да се спазва пълноценна диета, отколкото да се набляга на една храна. Разбира се, съществуват множество диети. Двамата препоръчват средиземноморска диета.

"Тя свежда до минимум храните, които е най-вероятно да доведат до запушване на сърдечните артерии, и ограничава храните, които е по-вероятно да доведат до диабет", казва д-р Рутман.

Още: Тази закуска може да намали риска от често срещано белодробно заболяване

В допълнение към зеленолистните зеленчуци д-р Минц обяснява, че средиземноморската диета ограничава месото (особено червеното месо), преработените храни и наситените мазнини. Вместо това той казва, че хората консумират храна, богата на пълнозърнести култури, ядки, здравословни мазнини като авокадо и растителни протеини като боб.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес