Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кардиолог: Защо кръвното налягане на двете ръце е различно и за какъв проблем може да е сигнал

28 септември 2024, 19:17 часа

Следващия път, когато си проверите кръвното налягане, не се изненадвайте, ако вашият лекар или медицинска сестра го измери два пъти – по веднъж на всяка ръка. Значителна разлика в налягането, регистрирано в дясната и лявата ръка, може да сигнализира за проблеми с кръвообращението, които могат да доведат до инсулт, заболяване на периферните артерии или други сърдечно-съдови проблеми.

Вижте още: Тиквата - повишава или понижава холестерола

Британски изследователи разгледаха резултатите от 20 проучвания, в които кръвното налягане било измерено и на двете ръце. Хората с разлика от ръка до ръка от 15 пункта или повече са били два пъти по-склонни да имат заболяване на периферните артерии - основно запушени от холестерол артерии в ръцете, краката или други части на тялото, които не са свързани със сърцето. Името може да звучи пренебрежително, но болестта не е. Периферната артериална болест засяга най-малко 12 милиона американци, повече от сърдечните заболявания и инсулта взети заедно. Убива някои, осакатява други и прави живота болезнен за безброй други.

Разликата в кръвното налягане от 10 до 15 точки или повече между ръцете също повишава шансовете за получаване на инсулт или смърт от сърдечно-съдово заболяване.

Защо кръвното налягане е различно в различните ръце?

Различните показания на кръвното налягане в дясната и лявата ръка, които варират с няколко точки, не са повод за безпокойство. Всъщност е съвсем нормално. Разлика от повече от 10 точки обаче може да предполага проблеми.

При по-млади хора разликите в кръвното налягане от една страна до друга могат да възникнат, когато мускул или нещо друго притисне артерия, захранваща ръката, или поради структурен проблем, който възпрепятства плавния кръвен поток през артерия.

При по-възрастните хора това обикновено се дължи на запушване, произтичащо от атеросклероза, болестния процес на запушване на артериите в основата на повечето инфаркти, инсулти, заболяване на периферните артерии и други сърдечно-съдови заболявания.

Вижте още: Висока кръвна захар - сваля или вдига кръвното налягане

По-рядко срещана причина за кръвно налягане, която е различна във всяка ръка, е дисекация на аортата. Това е разкъсване в стената на аортата, главният тръбопровод на наситената с кислород кръв от сърцето към тялото.

При следващото ви посещение при лекар поискайте кръвното ви налягане да бъде проверено и на двете ръце. Ако има разлика, по-голяма от 10 точки, друг тест, наречен глезенно-брахиален индекс, може да бъде за проверка за заболяване на периферната артерия. Може също да е добър момент да се заемете сериозно с грижата за сърцето и артериите си.

Ако измервате кръвното си налягане у дома, можете да го направите сами. Има много добри причини да проверявате кръвното си налягане у дома. Резултатът може да е по-близък до обичайното ви кръвно налягане, отколкото резултатът в лекарски кабинет и може да се справите по-добре с измерването на кръвното си налягане.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да започнете да следите кръвното си налягане у дома:

Избягвайте кофеина, алкохола и никотина през 30-те минути преди да вземете показанията си.

Седнете тихо за няколко минути с опора на гърба и краката си на пода.

Когато правите измерването, подпрете ръката си, така че лакътят да е на нивото на сърцето.

Увийте маншета върху голата кожа на горната част на ръката. Измерете кръвното си налягане според инструкциите на апарата. Оставете изпуснатия маншет на място, изчакайте минута, след което направете второ отчитане. Ако показанията са близки, осреднете ги. Ако не, направете трето четене и осреднете трите.

Повторете процедурата в другата ръка.

Ако различните показания на кръвното налягане на ръцете Ви се различават с повече от 10 или 15 точки, споменете това при следващото си посещение при лекар и помолете Вашия лекар или медицинска сестра да проверят и двете ръце.

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес