Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кардиолог: Това е най-доброто време за измерване на кръвното ви налягане

01 октомври 2024, 17:00 часа

Най-доброто време за измерване на кръвното налягане зависи от няколко фактора. Ако имате високо кръвно налягане (хипертония), вашият лекар може да ви помоли да следите кръвното си налягане два пъти на ден – веднъж сутрин и веднъж вечер.

Вижте още: Този домашен сок понижава кръвното налягане и пази сърцето

Някои лекари препоръчват да проверявате кръвното си налягане първо сутрин, след изпразване на пикочния мехур, но преди да вземете лекарства или да изпиете сутрешното си кафе. 

Кръвното налягане варира през целия ден. Следва циркаден ритъм, рязко се покачва при събуждане, достига връх следобед и след това намалява вечер. Самоизмереното мониториране на кръвното налягане трябва да се извършва по едно и също време всеки ден. 

Кога да измервате кръвното си налягане

Домашното самоконтролиране на кръвното налягане трябва да се извършва два пъти на ден, според указанията на вашия доставчик на здравни услуги. Избягвайте кофеина, алкохола, пушенето или упражненията 30 минути преди измерване на кръвното Ви налягане.

В идеалния случай искате да измервате кръвното си налягане в едно и също време всеки ден. Това е така, защото кръвното налягане варира с до 30% за един ден.  Рутинната проверка по едно и също време всеки ден ще осигури най-точната картина.

На сутринта

Лекарите препоръчват да измервате кръвното си налягане първо сутрин. То обикновено е най-ниско, докато спите, след което се повишава, когато се събудите и започнете да се движите през деня. 

Сутрешните измервания на кръвното налягане трябва да се правят след изпразване на пикочния мехур, но преди да вземете лекарства за кръвно налягане или да пиете кафе. След като използвате банята, седнете тихо за 5 минути. Избягвайте потенциални стресови фактори, като проверка на служебните имейли или гледане на новини, които могат да повишат кръвното ви налягане.

За да осигурите точни резултати, направете две измервания с интервал от приблизително една минута. Ако получите две силно различни показания, изчакайте още една минута и ги направете отново.

Следобед

Кръвното налягане се повишава с течение на деня и обикновено е най-високо за деня следобед. В повечето случаи лекарите не препоръчват следобедни показания. Някои изследователи обаче смятат, че следобедните четения могат да дадат ценна представа. 

Според проучване от 2020 г., публикувано в Journal of Clinical Hypertension , кръвното налягане достига пикове за деня между 16:00 и 18:00 ч. Авторите на изследването установиха, че тестването през този прозорец може да помогне за идентифицирането на хора, изложени на риск от форма на сърдечно заболяване, известно като левокамерно хипертрофия. 

Пиковете на кръвното налягане варират от човек на човек. За да определи вашите уникални модели, вашият кардиолог може да препоръча 24-часов амбулаторен тест за проследяване на кръвното налягане. Това включва носенето на малко устройство, което проследява кръвното ви налягане, докато извършвате ежедневните си дейности.

Вижте още: Лекар: Тези неща по краката предупреждават за 2 сериозни заболявания

Вечерта

Вечерните показания на кръвното налягане обикновено се използват заедно със сутрешните. Най-доброто време за измерване на кръвното си налягане вечер все още е обект на дебат. Насоките за домашно наблюдение на кръвното налягане са различни в целия свят. 

В Съединените щати настоящите насоки съветват да проверявате кръвното си налягане преди вечеря. В Азия се препоръчва измерване на кръвното налягане вечер преди лягане, след вечеря и къпане. Европейски насоки са по-малко конкретни и просто се казват вечер. Изследователите не са сигурни дали това се дължи на културни различия или генетични фактори сред различните етноси. 

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес