Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кардиолог: Тази храна предпазва от инфаркт, яжте я 1 път на ден

27 септември 2024, 13:58 часа

Много хора се отнасят с повишено внимание към този продукт именно поради рисковете от проблеми със сърцето и кръвоносните съдове. Въпреки това, кардиолозите казват: аконе се злоупотребява с него, той предпазва от инфаркт.

„Яжте тази храна веднъж на ден, няма да съжалявате": казва кардиологът Олга Бокерия.

Храната, която предпазва от инфаркт, ако се яде 1 път дневно

Експертът съветва да включите яйца в диетата си. Поне няколко пъти седмично. И ако ядете този продукт веднъж на ден, можете, според специалиста, дори да намалите риска от инфаркт и инсулт.

Учени: Тези хора са с по-нисък риск от инфаркт и инсулт

Както казва Олга Бокерия, мнозина се страхуват да ядат яйца поради съдържащия се в тях холестерол, който се смята за вреден за кръвоносните съдове и сърцето.  

„Всъщност яйцата не са вредни, а са полезни за сърдечно-съдовата и нервната система, очите и много други органи“, уверява кардиологът.

Например, яйцата помагат за намаляване на нивата на триглицеридите в кръвта, което от своя страна намалява риска от сърдечни и съдови заболявания. Лекарят цитира като пример резултатите от проучване, което показва, че хората, които ядат едно яйце на ден, са с 30% по-малко вероятно да умрат от хеморагичен инсулт, отколкото тези, които изобщо не ядат яйца. Също така, сред любителите на яйца, авторите на работата забелязаха по-бавно развитие на съществуващите сърдечно-съдови заболявания, а в някои случаи изобщо не се наблюдава прогресия.

„Яйцата по принцип не увеличават риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, а дори го намаляват. Хората, които ядат едно яйце на ден, са с 20% по-малко склонни да развият сърдечни и съдови заболявания, отколкото тези, които не ядат яйца“, отбелязва професор Бокерия.

На какво са богати яйцата?

Както казва лекарят, на първо място, яйцата са отличен източник на пълноценен протеин. Едно яйце съдържа поне 6 грама от него. Освен това с яйцата получаваме протеин заедно с всичките девет незаменими аминокиселини - оригиналните градивни елементи на протеина. Те се наричат ​​незаменими, защото тялото ни не може да ги синтезира само; За възрастни те включват левцин, изолевцин, валин, лизин, метионин, триптофан, треонин, фенилаланин, хистидин.

Но пълноценният протеин не е единственото предимство на продукта. Според Олга Бокерия в едно яйце можете да намерите повече хранителни вещества, отколкото във всеки друг продукт. Например, те съдържат:

  • селен
  • фосфор
  • холин
  • витамин В12
  • няколко антиоксиданта, които помагат да поддържате клетките си здрави.

"И получаваме цялото това богатство заедно със 70 kcal на парче. Освен това не представлява голяма опасност за фигурата", казва специалистът.

Лекар: Този плод намалява риска от инфаркт и инсулт

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес