Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кардиолог разкри как е правилно да се пие кафе при високо кръвно

06 април 2023, 16:15 часа

Високото кръвно налягане не е табу за консумацията на кафе. Кардиолог д-р Азизхон Аскаров разкри как е правилно да се консумира тази напитка в случая.

Как е правилно да се пие кафе при високо кръвно?

Лекаря споделя, че при хипертония можете да пиете кафе в зависимост от реакцията на тялото и показателите на кръвното налягане.

На първо място, отбеляза медикът, хората с хипертония не трябва да пият кафе на празен стомах. В допълнение, силната напитка е противопоказана за пациенти с хипертония. 

Напитката, която не само замества кафето, но и бори безсънието

„При налягане от 140-150 до 90 и пулс не повече от 100-120 удара в минута можете да пиете слабо кафе - чаша слаба напитка максимум три пъти на ден“, съветва д-р Азизкон Аскаров.

Кардиологът подчертава, че трябва да се вземат предвид индивидуалните реакции на организма към кофеина.

"Ако се появят неприятни симптоми след консумацията на кафе (говорим за сърцебиене, зачервяване на лицето, скок на налягането), по-добре е да не го пиете. Или консумирайте напитката в нейната много слаба версия, която не предизвиква такива промени", съветва експертът.

Учени откриха смъртоносно свойство на кафето

„В случай, че налягането е много високо (до 170-180) и човек не приема хапчета за хипертония, тогава кафето трябва да се изключи напълно“, уточнява специалистът.

Д-р Аскаров предупреждава, че в този случай консумацията на тонизираща напитка е изпълнено с риск от развитие на хипертонична криза, която се проявява със замаяност, болка в гърдите, задух, аритмия и загуба на съзнание.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес