Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кардиолог: Маслото от тиквени семки е злато за сърцето - укрепва съдовете и регулира кръвното

02 октомври 2024, 19:00 часа

Въпреки че звучи малко екзотично, тиквеното масло е често срещана съставка в кулинарията. Маслото от тиквени семки има многобройни ползи за здравето, поради което редовно попада в списъците със здравословни храни, както и с наситения си вкус и наситен червено-оранжев оттенък.

Вижте още: Червено цвекло - как влияе на кръвната захар и може ли да се консумира от диабетици

Защо тиквеното масло е здравословно?

Маслото от тиквени семки или тиквеното масло, както подсказва името, се извлича от тиквени семки и се счита за много здравословно. Има уникален вкус и съдържа много важни хранителни вещества. Например, той е богат на полезни за сърцето мазнини. Една супена лъжица (15 ml) масло от тиквени семки съдържа 14 грама мазнини, повечето от които са от полиненаситени и мононенаситени мастни киселини.

Той е особено богат на линолова киселина, вид омега-6 мастна киселина, свързана с подобряване на здравето на сърцето и контрола на кръвната захар.

Освен това съдържа големи количества антиоксидантни съединения, включително полифеноли и каротеноиди, които могат да помогнат за предпазване от възпаление и хронични заболявания. Естественото масло в тиквените семки е богато на съединения, наречени фитостероли. Тези и други вещества са показали добри резултати при лечението на синдрома на свръхактивен пикочен мехур, според проучване, публикувано в Food Reviews International.

Може да подобри здравето на пикочните пътища

Добавките с тиквено масло често се използват за подобряване на здравето на простатата. Те са особено полезни при лечение на доброкачествена хиперплазия на простатата, състояние, характеризиращо се с уголемяване на простатата, което може да блокира потока на урината. Резултатите от проучване, проведено върху 47 мъже с доброкачествена хиперплазия на простатата, които са приемали 320 mg масло от тиквени семки дневно в продължение на 12 месеца, показват, че симптомите намаляват, качеството на живот на участниците в изследването се подобрява и потокът на урина се увеличава.

Други изследвания показват, че маслото от тиквени семки може също да помогне за лечение на други проблеми с пикочните пътища. Проучване на 45 души установи, че консумацията на 10 грама масло от тиквени семки дневно в продължение на 12 седмици намалява симптомите на свръхактивен пикочен мехур.

Вижте още: Лекар: Този есенен зеленчук разрежда кръвта и "елиминира" тромби

Подобрява здравето на сърцето

Няколко проучвания показват, че маслото от тиквени семки може да бъде полезно за здравето на сърцето. В малко проучване при жени в постменопауза, приемането на три грама масло от тиквени семки дневно води до значителни подобрения във функцията на кръвоносните съдове, което може да помогне за предотвратяване на високо кръвно налягане.

Друго проучване от 2011 г. установи, че добавянето на масло от тиквени семки повишава липопротеините с висока плътност (HDL) или добрия холестерол при 35 жени в постменопауза. По-стари проучвания върху животни са открили подобни открития – маслото от тиквени семки може да помогне за понижаване на нивата на холестерола и триглицеридите, като същевременно подобрява кръвното налягане.

Може да подобри растежа на косата

Маслото от тиквени семки може да се използва като добавка или да се прилага локално за насърчаване на растежа и здравето на косата.

В едно проучване 76 мъже, страдащи от косопад, са получавали 400 mg масло от тиквени семки или плацебо дневно в продължение на 24 седмици. В края на проучването тези, които са приемали масло от тиквени семки, съобщават за по-добри резултати, намаляват косопада и имат четири пъти по-голям растеж на косата от тези в контролната група.

Друго по-малко проучване установи, че маслото от тиквени семки може също да увеличи растежа на косата при жени с косопад, когато се прилага локално в продължение на 3 месеца.

 

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес