Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кардилог: Хората с тези 4 професии са с по-висок риск от инфаркт

05 декември 2023, 20:00 часа

Хората, които работят определени професии са с по-висок риск от инфаркт. Руският кардиолог, автор на книгата „Навикът да бъдем здрави. Как да се предпазим от хипертония, инфаркт и инсулт", Наталия Гаврилюк споделя кои са те.

Професиите с по-висок риск от инфаркт

Според моя опит представителите на редица професии практически не могат да се разминат с артериална хипертония. Това са „кардиологичните” професии: мениджъри, учители, актьори, а често и самите лекари. Те са изложени на риск от внезапна смърт“, подчертва д-р Гаврилюк.

Лекар: Погледнете ушите си и ще разберете дали имате по-висок риск от инфаркт

Според експерта една от причините за високата смъртност от сърдечно-съдови заболявания е ниската физическа активност и стресът на работното място.

„Някога всичко беше по график: ставане, закуска, работа, вечеря, лягане. Сега, за съжаление, има епидемия от ниска физическа активност по целия свят“, казва лекарят.

Според специалиста механизмът на стреса е доста прост - при възникване на напрежение в кръвта се освобождават адреналин, норепинефрин и кортизол, което води до повишаване на кръвното налягане и учестяване на сърдечната честота. Това от своя страна води до хипертония.

Според руския кардиолог д-р Ярослав Ашихмин жените като цяло имат по-нисък риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания. 

„Жените преди менопаузата са много по-добре защитени от съдови увреждания от женските полови хормони, така че като цяло рискът от инфаркти и инсулти при жените е значително по-нисък, отколкото при мъжете“, обяснява д-р Ашихмин. 

„Освен това сърдечният удар при жената може да не е толкова тежък, както при един мъж. Грижата за себе си при жените играе много важна роля. Жените са склонни да приемат предписаните им лекарства и са по-отговорни в това отношение от мъжете”, подчертава кардиологът. 

Д-р Ашихмин отбелязва, че понякога се идентифицира така нареченият „женски тип инфаркт“.

„В случая по-малко важни съдове могат да бъдат увредени. Това е разликата. Разкъсване при мъжете и ерозия - повърхностно увреждане на атеросклеротичната плака - при жените", обяснява д-р Ашихмин.

Най-честият симптом на предстоящ сърдечен удар е един и същ за жените и мъжете - болка или дискомфорт в гърдите, които се появяват внезапно и не изчезват. Болката може да се разпространи в една от ръцете, шията, челюстта, гърба или корема. Човек може да почувства гадене, изпотяване и да започне да се задушава. По-рядко срещаните симптоми включват чувство, подобно на пристъп на паника, тежка кашлица или хрипове.

Още: Този витамин предпазва от инфаркт

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес