Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво всъщност означава желанието да ядете солени храни?

16 юли 2024, 13:12 часа

Всички ние имаме свои собствени гастрономически предпочитания: някои не могат да си представят живота си без сладкиши, докато други гравитират към солените закуски. Но понякога нашите вкусови предпочитания могат да бъдат сигнал за сериозни здравословни проблеми. Защо всъщност може да жадувате за солени храни?

Симптом на опасно заболяване

По този начин непреодолимото желание за солени храни може да бъде симптом на рядко и опасно заболяване - синдром на Адисън. Това заболяване засяга надбъбречните жлези, жлези, разположени в горната част на бъбреците. Надбъбречните жлези играят ключова роля в производството на хормони, които регулират метаболизма, кръвното налягане и нивата на натрий и калий в тялото.

Какво означава, ако често ви се яде сладко, солено, пикантно или месо?

При синдрома на Адисън надбъбречната кора се разрушава, което води до дефицит на натрий. Натрият е жизненоважен елемент, който подпомага функционирането на всички органи и клетки, а също така нормализира кръвното налягане. Пациентите с този синдром изпитват неустоимо желание за солени храни, като кисели краставички, чипс и солени закуски, за да попълнят дефицита на натрий.

В допълнение към желанието за солени храни, синдромът на Адисън се проявява със следните симптоми:

·       Постоянна апатия, летаргия и умора

·       Мускулна слабост

·       Депресивно настроение

·       Загуба на апетит и внезапна загуба на тегло

·       Постоянна жажда

·       Тъмни петна по езика и потъмняване на венците

Яде ви се солено? Има 5 причини за това

Ако винаги сте обичали солени храни, но нямате нито един от другите симптоми в този списък, това може да не е синдром на Адисън. Въпреки това, проверката на надбъбречните жлези ще бъде полезна.

Причините за синдрома на Адисън често са свързани с имунни нарушения, които отслабват защитните сили на организма, както и с туберкулоза, която засяга надбъбречните жлези.

За да поддържате надбъбречните си жлези здрави, трябва да избягвате храни, които могат да им навредят, като мазни храни, бяла захар и кофеин. Също така е важно да сведете до минимум стреса и да нормализирате съня си, тъй като смущенията в тези области могат да нарушат функцията на надбъбречните жлези.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес