Какво се случва с кръвното, ако цял ден стоите вкъщи

4502
Какво се случва с кръвното, ако цял ден стоите вкъщи
Снимка: iStock

Ежедневното прекарване на време у дома може да има отрицателно въздействие върху кръвното ви налягане. Социалната изолация се смята за рисков фактор за хипертония, пише healthdigest.com.

Как стоенето вкъщи се отразява на кръвното?

Според американските центрове за контрол и превенция на заболяванията нормалното кръвно налягане трябва да бъде под 120/80 mmHg или, както се казва, „120 на 80“ . Хората с високо кръвно налягане или хипертония имат кръвно налягане 130/80 mmHg или по-високо.

Лекар: Това е най-голямата грешка при измерване на кръвното

"Нивата на кръвното налягане могат да бъдат повлияни от редица фактори, включително тютюнопушене, липса на упражнения, диета с високо съдържание на натрий или алкохол и други. В допълнение, някои проучвания показват, че самотата, свързана със социалната изолация, също може да увеличи този риск", пише още изданието.

Според асистент професора от Университета на Британска Колумбия Аналин Конклин социалната изолация повишава нивата на кортизола, предизвиквайки негативна реакция в тялото.

„Експерти от медицинска клиника Macomb обясняват, че когато телата ни са в това състояние, кръвното ни налягане се повишава. Докато състоянието „бий се или бягай“ обикновено отшумява след като възприеманата заплаха премине, постоянно повишените нива на стрес, дори леки, могат да доведат до на хипертония в бъдеще“, се казва в статията.

Проучване от 2018 г. идентифицира самотата и социалната изолация като два рискови фактора за сърдечно-съдови заболявания. Изследователите отбелязват, че хората, изпитващи самота, имат повишени нива на кръвно налягане и повишено периферно съдово съпротивление или съпротивление на кръвообращението, което тялото ни използва, за да създаде кръвно налягане.

В допълнение към увеличаването на риска от хипертония, социалната изолация е свързана и с повишен риск от смъртност. Тъй като с напредване на възрастта ставаме по-податливи на социална изолация, междуличностните връзки са особено важни за възрастните хора.

Освен това има още една причина, поради която стоенето вкъщи през целия ден може да навреди на кръвното ви налягане: излагането на замърсен въздух в затворени помещения.

В проучване от 2018 г. изследователите установиха, че излагането на замърсен въздух в затворени помещения повишава показанията на систолното кръвно налягане при възрастни. В крайна сметка изследователският екип заключи, че замърсяването на въздуха в затворени помещения е един рисков фактор за околната среда, който можем да променим, за да намалим риска от хипертония.

Според UC Davis Health прекарването на време на открито може да помогне за намаляване на сърдечната честота, нивата на кортизол и кръвното налягане, както и риска от сърдечни заболявания.

Долна граница на кръвното - какво означава и каква е нормата

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Как можете да разберете какво не е наред с тялото ви по вкуса в устата ви?

За лекуването на какво се използва липовият цвят

Без холестерол и отоци: 5 зеленчука, които трябва да добавите в чинията си

3 знака, че непохватността ви е симптом на опасни заболявания

Лекар: Откажете се от тези храни и щитовидната жлеза ще ви благодари

Лекар: Тази храна ще свали кръвната захар до 3,8 mmol/l само за 1 седмица

Този летен плод забавя стареенето

Лекар: Хората с това заболяване трябва да ядат кисело мляко

Поставете ТОВА до леглото си вечер - ще си благодарите на сутринта

Смес от 3 съставки чисти холестерола и сваля кръвното

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com