Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво се случва с черния дроб и бъбреците, ако отслабнете с повече от 4 кг за месец

03 юли 2024, 09:37 часа
Реклама

Руският ендокринолог д-р Юлия Репникова споделя, че твърде голямата загуба на тегло увеличава риска от сериозни здравословни проблеми.

Драматичната загуба на тегло за кратък период от време се отразява негативно на функционирането на тялото. По-специално загубата на повече от 4 килограма тегло на месец е опасна за бъбреците и черния дроб, предупреждава ендокринологът.

Как влияе отслабването на черния дроб и бъбреците? 

„Не повече от 4 килограма на месец, в противен случай черният дроб и бъбреците ще умрат за дълго време. Защото всички токсини, които участват в топенето на мазнините, ще се влеят в бъбреците и черния дроб”, обясни лекарят.

Това са най-вредните навици за черния дроб през лятото

Д-р Юлия Репникова подчертава, че процесът на отслабване трябва да бъде изключително плавен и постепенен. За максимум месец можете да отслабнете с 2 килограма, без да навредите на здравето си. Колкото по-бавно отслабва човек, толкова по-дълготраен е ефектът от отслабването, посочва ендокринологът.

Лекарят добавя, че бързата загуба на тегло активира компенсаторни механизми в тялото - използва всички хранителни вещества, идващи от храната, за да създаде мастни резерви и забавя метаболизма. След края на периода на отслабване тези промени в тялото ще накарат теглото да започне да се увеличава с повишена скорост.

Съвети за отслабване

За да отслабнете бързо и безопасно за организма, спазвайте някои основни правила.

Пийте поне 1,5 литра вода на ден - ако сте гладни, изпийте чаша вода. Това притъпява апетита. Правете това преди всяко хранене. Течността ускорява метаболизма, подобрява храносмилането, премахва токсините и изгаря мазнините. 

Не комбинирайте течности с храна - по-добре е да пиете вода, чай или кафе час преди или половин час след хранене. Напитките нарушават храносмилането, като намаляват стомашната киселинност. Поради това хранителните вещества се усвояват лошо и след известно време може отново да почувствате глад.

Заменете сладките с горски плодове - сладките плодове не ви помагат да отслабнете. За да улесните процеса, заменете десертите с горски плодове. Те съдържат минимум калории и глюкоза, но въпреки това са вкусни и здравословни. Ако гладът за захар е труден за преодоляване, проблемът може да е причинен от дефицит на хром. Можете да го приемате като хранителна добавка.

Заменете брашното със зелени зеленчуци или маруля - когато ви се прииска нещо сладко, хапнете малко зеленчуци, например магданоз. За лека закуска на работа носете със себе си хубав съд с нарязани зеленчуци. И се опитайте да започвате всяко хранене със салата. Зеленчуците са богати на фибри, които ви карат да се чувствате сити за дълго време, но са с ниско съдържание на калории.

Този проблем с косата е симптом на цирозата

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес