Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво се случва, ако напълно откажете хляба - отговор от лекар

24 септември 2024, 12:24 часа

Пълният отказ от хляб, включително хлебни изделия, ще ви помогне да отслабнете с четири килограма за месец, казва диетологът Асият Хачирова. Специалистът уточнява, че брашното е висококалоричен продукт с ниска хранителна стойност и допълва, че заради това ситостта не трае дълго.

Отказ от хляба - какво ще се случи с тялото  

„Хлебните продукти са направени от първокласно брашно, което означава, че това е висококалоричен продукт с ниска хранителна стойност, тоест получавате много калории и ситостта от такъв хляб не трае дълго. Ако човек напълно премахне кифличките и хляба от диетата си, тогава той очевидно ще започне да отслабва. За постигане на този ефект няма да е необходимо много време - можете лесно да сваляте два до четири килограма на месец“, казва диетологът.

Ендокринолог: Това е най-добрият хляб при диабет

Тя уточнява, че лесно можете да се откажете от брашното, ако оставите в менюто си зърнени храни като елда, ечемик, лимец, дълго варени овесени ядки, кафяв ориз, царевица, ечемик и пшеница. Освен това Хачирова посъветва да не премахвате от диетата тестени изделия, направени от твърда пшеница.

„Тези въглехидрати са правилни – от тях вие получавате максимално и трайно засищане, което означава, че отслабването ви ще става плавно и комфортно“, заключава специалистът.

Такива промени в диетата ще доведат до положителни промени, предимно за качеството на кръвта и здравето на червата. Инсулинът и глюкозата ще намалеят, а триглицеридите и фракциите на лошия холестерол също ще намалеят, което ще доведе до благоприятна микробиота.

Специалистът също така добави, че ако пълният отказ от хляб е невъзможен по някаква причина, трябва да се даде предпочитание на пълнозърнестите храни с трици и фибри.

Каква е основната полза от хляба?

На първо място, хлябът е много богат на фибри и здравословни протеини, които впоследствие се превръщат в аминокиселини, необходими за нашето тяло. В допълнение, хлябът съдържа някои полезни минерали (калий, магнезий, калций, желязо и други) и витамини, по-специално група В.

Когато ядете хляб, не забравяйте, че половината от него се състои от въглехидрати, но съдържа минимум мазнини.

Кои видове хляб се считат за най-здравословни?

"Основните видове хляб са пшеничен и ръжен. Не може да се твърди, че един от тях е по-полезен от другия, тъй като всеки от тях има свои собствени уникални свойства. Ето защо, когато избирате, трябва да се ръководите от индивидуалните характеристики на тялото и гастрономическите предпочитания. Така или иначе в хляба от пълнозърнесто брашно има повече полезни вещества, но ползите от този вид хляб не се отнасят за хора с храносмилателни разстройства - в този случай той е строго противопоказен", казва д-р Елена Соломатина.

Ако говорим за диетични характеристики, тогава ръженият хляб е по-предпочитан, ако искате да отслабнете. Ако трябва да натрупате тегло (включително мускули), тогава е по-добре да консумирате пшеничен хляб, той е по-калоричен.

Кардиолог: Това е най-добрият хляб при хипертония

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес