Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво се случва, ако дъвчете само на едната страна на челюстта?

04 октомври 2024, 21:25 часа

Здравите зъби и липсата на кариес са ключът към здраво тяло. Много често дъвчем храната само от едната страна. Стоматолозите обаче съветват да се откажете от този навик. Защо зъболекарите дават такъв съвет, съобщава изданието IndianExpress.

Как да не дъвчете?

Ортопедът д-р Ниити Арора Питампура споделя, че никога не е съветвал никого да дъвче само от едната страна. Това противоречи на нормалното физиологично движение, при което двете страни на челюстта работят симетрично, за да дъвчат храната.

Какво се случва, ако дъвчете само от едната страна?

Първо, ще забележите повишено износване на зъбите от страната, която използвате по-често. Неизползваната страна може да натрупа повече зъбен камък и плака.

Подобрява ли дъвката външния вид на челюстта?

Тези отлагания могат да причинят рецесия на венците и да създадат благоприятна среда за растеж на бактерии, което води до инфекции. Според д-р Арора, мускулите от страната на дъвченето ще се развият повече от страната без дъвчене, което води до асиметрия на лицето. 

„Това води до неравномерно износване и разкъсване на темпоромандибуларната става (TMJ). Ако това продължи, пациентите могат да изпитат болка в ухото или щракащ звук в ставата при отваряне и затваряне на устата", казва специалистът.

Според нея дискомфортът или болката от едната страна често води до обичайно дъвчене от другата. Тя препоръча да се консултирате със зъболекар, за да оцените здравето на зъбите си и да получите подходящо лечение.

Идеалният процес на дъвчене включва еднакво използване на двете страни на устата и дъвчене бавно и старателно. Равномерното разпределяне на натоварването между двете страни помага за предотвратяване на прекомерно натоварване и износване на зъбите.

„Дъвченето бавно и старателно раздробява храната на по-малки парчета, което не само улеснява храносмилането, но и намалява напрежението върху челюстта“, казва специалистът.

Д-р Арора също така съветва да се откажете от вредния навик, свързан с дъвчене на нехранителни продукти като моливи, химикалки или лед  - тези навици могат да увредят зъбите ви и потенциално да доведат до трудни за коригиране фрактури.

Неравномерното натоварване на челюстта може да доведе до болка и дискомфорт.

Понякога болката в челюстта става много интензивна, така че дискомфортът се усеща на различни места: отдясно или отляво, близо до ухото или в областта на шията, в горната или долната челюст. Може да чуете характерни щракания или хрускания. Болката е тревожен сигнал и възможно усложнение на възпаление на лимфните възли, зъбни заболявания или проблеми с меките тъкани на лицето. В случая е необходима консултация със специалист.

Какво означава, когато ви заболи челюстта? 

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес