Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво издава липсата на апетит сутрин?

14 август 2024, 18:31 часа

Руският диетолог д-р Светлана Буданцева споделя, че липсата на апетит сутрин може да означава хипотиреоидизъм, хепатит и други патологии.

Липса на апетит сутрин - какво издава 

Доктор Буданцева заявява, че липсата на апетит сутрин е тревожен признак, характерен е за редица патологии. Диетологът изброи проблеми, които могат да се проявят по този начин, аименно:

  • резки колебания в нивата на кръвната захар (глюкоза);
  • пиене на алкохолни напитки вечер;
  • чести хранителни разстройства;
  • злоупотреба с кафе;
  • липса на сън;
  • стрес, безпокойство;
  • липса на физическа активност;
  • липса на чист въздух.

В допълнение, апетитът може да изчезне поради промени, свързани с възрастта.

Ако не ви се яде: 8 начина за увеличаване на апетита

Но тези фактори обикновено причиняват временна липса на апетит. Ако го няма през цялото време, това може да говори за налично заболяване, подчертава д-р Буданцева.

Лекарят обръща внимание на факта, че често такава загуба на апетит може да бъде признак на патология на щитовидната жлеза - хипотиреоидизъм.

„Пълната липса на апетит е тревожен знак, симптом, който показва възможното наличие на сериозни заболявания - например хипотиреоидизъм. В допълнение към загубата на апетит, други признаци на намалена функция на щитовидната жлеза са постоянна умора, втрисане (повишена чувствителност към студ), запек, болки в ставите, подуване и суха кожа. Това могат да бъдат и ревматични заболявания, заболявания на черния дроб и жлъчните пътища, чревни инфекции, хепатит, бъбречни заболявания и така нататък“, предупреждава лекарят.

Д-р Буданцева съветва да посетите лекар и да получите съвет, ако липсата на апетит сутрин се е превърнала в обичайно явление за вас.

Обилната късна вечеря е една от основните причини за липсата на апетит на следващата сутрин. Особено ако вечерта са консумирани ястия, богати на протеини и мазнини. Тези макронутриенти отнемат много време за храносмилане и ви държат сити за дълго време – до следващото ви хранене.

Протеините могат значително да променят нивата на хормоните, които регулират глада и апетита, включително грелин, глюкагоноподобен пептид-1, пептид YY и холецистокинин. Същото важи и за мазнините. Ястията с високо съдържание на мазнини влияят на хормоните, свързани с апетита и ситостта, като притъпяват чувството на глад.

Лекар: Тези храни намаляват апетита

Важно: Информацията е предоставена за справка. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес