Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво е полезното в картофите и на кого са противопоказани (ЧАСТ I)

03 септември 2020, 08:15 часа

Важно е да помни, че всичко, което хапваме, има своите полезни и вредни свойства. Това правило важи и за картофите.

Какво е полезно и на кого картофите са противопоказни, предлагаме ви сега да узнаете:

Състав на картофа

Благодарение на своя състав, картофът се определят като един от продуктите на природата с всички полезни качества, без които е невъзможно да си представим кухнята. И така, картофите са богати на аскорбинова киселина (витамин С). Един килограм сурови картофи представлява 80-100 милиграма аскорбинова киселина. Също така, този зеленчук съдържа витамини В6, В2 и В3 и Е. В картофите присъстват и в различни макро- и микроелементи, от които: калий, калций, йод, фосфор, сяра, желязо, магнезий, кобалт, бор, цинк, хлор и ванадий. Освен това зеленчукът съдържа незаменими аминокиселини: левцин, лизин, фенилаланин, тирозин и валин.

Картофите са богати на огромно количество нишесте, което при усвояване, се превръща в глюкоза. В процеса на окисляване се отделя енергия, която дава на човека сила.

Суровите картофи съдържат 16,3 грама въглехидрати, 2 грама протеин и 0,4 грама мазнини. Така съдържанието на калории в ястието варира в зависимост от метода на готвене. За 100 грама варени картофи (и в обвивките им) има само 82 килокалории, картофено пюре с мляко - 132 килокалории, пържени картофи - 192 килокалории, пържени картофи - 445 килокалории. В чипса има най-високо съдържание на калории - 520.

Ползи от картофите

Картофите са чудесен източник на калий. Само половин килограм зеленчук позволява да покриете дневния прием на този микроелемент за човешкото тяло. Благодарение на този минерал излишните соли и течности се отстраняват от организма. Благодарение на калиевите соли метаболизмът на човека се поддържа в нормално състояние.

Лекарите твърдят също, че сокът от суров картоф може да помогне на пациенти, които страдат от гастрит, стомашна язва и язва на дванадесетопръстника.

Наред с това картофите са диуретични, така диета с високо съдържание на картофи се предписва при бъбречна недостатъчност. Обърнете внимание, че е по-добре да се готвят картофи с обвивките им, тъй като именно с този метод на приготвяне, те запазват всички полезни микроелементи.

Съществува стереотип, че картофите са вредни за фигурата. Това, обаче не е нищо повече от мит. Той дори е включен в различните диети. Само за да запази формата си, струва си да го използвате печен или варен. Чипсът и пържените картофи могат да доведат до затлъстяване, поради високото си съдържание на калории.

Картофите са богати и на калий, който предотвратява изсушаването на тялото, като задържа влагата в мускулите и създава оптимална среда за контракции. Картофите помагат и за свиването на сърдечния мускул. Следователно, той има ползи за сърдечно-съдовата система. Единственото нещо е, че нивото на калий в организма трябва постоянно да се поддържа.

Следва продължение…

Екатерина Георгиева
Екатерина Георгиева Отговорен редактор
Новините днес