Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво е инсулинова резистентност и как се лекува

26 август 2024, 06:00 часа

Инсулиновата резистентност е един от водещите рискови фактори за развитие на захарен диабет тип 2.

Голям брой хора страдат от инсулинова резистентност - метаболитно нарушение, характеризиращо се с неадекватна реакция на клетките към действието на инсулина.

Тъй като инсулинът е хормон, който позволява на глюкозата да навлезе в клетките, както и нейната по-нататъшна обработка, неадекватният или липсващ отговор на неговия ефект води до повишаване на нивото на глюкозата в кръвта и съответно до склонността на организма да регулират високото ниво на глюкоза чрез повишена секреция на инсулин, което води до хиперинсулинемия.

Вижте още: 3 симптома на висока кръвна захар, които често пренебрегваме

Инсулиновата резистентност е един от водещите рискови фактори за развитието на захарен диабет тип 2, гестационен диабет (диабет по време на бременност) и предиабет (състояние, при което нивото на кръвната захар е високо, но недостатъчно, за да се счита за диабет), пише stetoskop. инфо.

Причини за инсулинова резистентност

Истинската причина за инсулиновата резистентност все още не е напълно известна, но е много добре известно какви фактори могат да доведат до нейното развитие. Наследственият компонент е много важен, така че рискът е по-висок при лица, които имат сред близките си роднини хора, страдащи от захарен диабет tpa 2 или друг тип диабет, хипертония, метаболитен синдром.

Фактори, които често могат да причинят появата на инсулинова резистентност са:

- наднормено тегло и затлъстяване

- диета с висок прием на въглехидрати, особено прости захари

- заседнал начин на живот, т.е. ниско ниво на физическа активност,

- прием на високи дози стероидни хормони за дълъг период от време,

- хроничен стрес

- Синдром на Кушинг,

- синдром на поликистозни яйчници...

Изследванията показват, че инсулиновата резистентност се появява при хора, които имат високи нива на инсулин в кръвта, повишено съхранение на мазнини в черния дроб и панкреаса, както и високи нива на възпаление.

Симптоми и признаци, че имам инсулинова резистентност

- затлъстяване, индекс на телесна маса (ИТМ) над 25. Това не е най-надеждният и абсолютен показател за заболяването, тъй като дори слаби хора могат да развият това състояние

- дебелина, фокусирана върху и около стомаха (голям корем), мастни натрупвания около вътрешните органи (висцерално затлъстяване)

- постоянна сънливост, особено след хранене с често прозяване

- хронична липса на енергия и чувство на умора въпреки обилното хранене

- забравяне, депресия, апатия

- постоянно желание за ядене на сладкиши дори след хранене

- внезапен спад на захарта

- трудно установяване на идеално телесно тегло и загуба на тегло, дори ако лицето е на специална диета и бързо напълняване

- появата на израстъци по кожата, подобни на брадавици,

под гърдите, подмишниците, по шията

- поява на по-тъмно оцветяване на кожата на подмишниците и слабините

- нередовен менструален цикъл, поява на акне и повишена мазнина при жените

Вижте още: Защо се появяват и как да лекувате хемороидите

Лечение

Лечението на инсулиновата резистентност включва използването на лекарства, които се използват и при лечението на захарен диабет, които най-често са метформин, който улеснява усвояването на глюкозата от кръвта от мускулните и мастните клетки и предотвратява освобождаването на глюкоза от черен дроб. Тиазолидиндиони, които повишават инсулиновата чувствителност, както и лекарства, които намаляват абсорбцията на глюкоза в червата.

Хранене

Както рисковите фактори показват, че затлъстяването и липсата на физическа активност са едни от най-важните предразположения за развитието на това разстройство, така превенцията и промяната им е един от по-успешните начини за преодоляване на проблема.

Регулирането на съотношението на мускулната маса в общата пропорция на тялото за сметка на намаляването на процента на мазнини е ключов фактор за поддържане на заболяването под контрол и предотвратяване на прогресията до диабет.

Умерената физическа активност, която се практикува непрекъснато, от анаеробен и аеробен тип, има благоприятен ефект върху лицата с това разстройство и дори дискретна промяна по отношение на загубата на телесна маса, в резултат на регулиране на храненето и въвеждане на тренировки, води до до значително подобрение на лабораторните тестове.

В този случай диетичният план и диетичните режими се формират изключително под наблюдението на диетолог и лекар. Изборът на храни предполага да се избират такива с по-нисък гликемичен индекс и храни, богати на фибри, протеини и мазнини.

Храните с висок гликемичен индекс, които трябва да се избягват, включват прости захари (бяла захар, кафява захар, мед), сладкиши, сокове, бяло брашно, бял ориз, бели картофи, бира. Препоръчва се храненето да се планира с възможно най-малко преработени плодове и зеленчуци, богати на фибри (броколи, спанак, гъби, артишок, грах, зелен фасул, домати, семена). Много е важно да се обърне внимание на адекватен прием на протеини, предимно от храни от рибен произход, но също и от пиле и яйца.

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес