Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да правите, ако зъбите ви болят от гореща храна?

16 юли 2024, 08:20 часа

Остра болка при ядене на топли храни и напитки, изплакване на устата с гореща вода - алармен звънец от тялото ви, който казва, че нещо не е наред със зъбите ви. В никакъв случай не трябва да пренебрегвате този сигнал. Защо зъбът боли от горещо и какво да направим по въпроса?

Съществуват няколко причини, които предизвикват такава реакция на зъбите към гореща храна, чай, кафе и други топли напитки:

- Свръхчувствителност на привидно здрави зъби. Тя може да бъде причинена както от недостатъчната им минерализация, така и от различни фактори, свързани с промени в организма. Например такава реакция може да възникне в периода на активен растеж при юношите, по време на бременност, при нарушения на калциевия метаболизъм в организма;

7 причини, поради които зъбите ви болят

- хиперестезия след поставяне на коронки. Ако лекарят е допуснал грешка, неправилно е подготвил зъба и е поставил коронка, това може да предизвика остра реакция на горещо;

- кариес. Съществуват четири стадия на зъбния кариес в зависимост от това колко напреднал е той. Остра реакция към гореща храна се появява само при последните два стадия - среден и дълбок кариес. Такава реакция показва, че кариесът вече е проникнал много дълбоко;

- пулпит. Това е заболяване, което представлява възпаление на зъбния нерв. Именно при пулпита болката след горещ зъб е най-остра и неприятна. Тя никога не изчезва веднага, а може да продължи от 10-15 минути до 2-3 часа. Особено остро зъбът реагира на горещо при гноен пулпит.

Само зъболекар може да постави точна диагноза и да определи какво точно причинява такава болезнена реакция.

Кои храни помагат при развалени зъби

Болка в зъба от гореща храна: какво да правим

Лечението на този проблем зависи изцяло от неговата причина. Така че, ако болезнените усещания са причинени от кариес, той трябва да се почисти и запълни. Ако причината е пулпит, е необходимо по-обстойно лечение с отстраняване на зъбния нерв и запълване на зъбните канали.

В случай на повишена чувствителност на зъбите са подходящи реминерализация или временни пластмасови коронки. Тези коронки трябва да се носят за определен период от време, например по време на бременност.

Посещавайте зъболекаря два пъти годишно и нито един от описаните проблеми няма да ви плаши. Зъболекарят ще лекува всеки кариес в най-ранните етапи, когато зъбът все още не е болезнен и не реагира с болезнени усещания на горещи храни и напитки.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес