Какви са рисковете от високите нива на триглицеридите?

20191
Какви са рисковете от високите нива на триглицеридите?
Снимка: iStock

Повечето хора са наясно с вредните ефекти на излишния холестерол в организма. Малцина обаче знаят, че хипертриглицеридемията, т.е. твърде високото ниво на триглицеридите, е също толкова опасна (а често дори по-опасна) за здравето. Често това състояние се открива само при преглед, тъй като обикновено не дава никакви симптоми. То може да доведе до сериозни усложнения в организма, като остър панкреатит, уголемяване на черния дроб или атеросклероза. То също така увеличава риска от сърдечен удар или инсулт. Ето защо е добре да знаете кой може да е изложен на риск от повишени триглицериди и как ефективно да ги понижите.

Какво представляват триглицеридите?

Триглицеридите (известни също като триглицериди или триацилглицероли) са химични съединения, които принадлежат към липидите, т.е. простите мазнини. Те се състоят от молекула глицерол и три молекули мастни киселини. Триглицеридите са необходими на организма - заедно със свободните мастни киселини те са един от основните източници на енергия наред с глюкозата и са вид гориво - особено за мускулите. 

Триглицеридите се доставят на организма с храна, съдържаща мазнини (както от животински, така и от растителен произход), но до известна степен се образуват и в черния дроб от мастни киселини и въглехидрати.

Какво означава повишено ниво на триглицеридите?

Ролята на триглицеридите в организма е много важна, тъй като те са запас от енергия. Приемането на твърде много мазни храни обаче означава, че организмът не може да оползотвори напълно доставените триглицериди и да ги превърне в енергия. Това води до натрупване на мастни киселини в мастната тъкан и увеличаване на телесното тегло, но също така и до повишен риск от здравословни проблеми. Излишъкът на триглицериди или хипертриглицеридемията е едно от най-често срещаните нарушения в управлението на липидите. Нивата на триглицеридите не трябва да надвишават 150 mg/dl, докато резултат над 200 mg/dl е основание за поставяне на диагноза хипертриглицеридемия.

Причини за прекомерно високи нива на триглицеридите

Редица фактори могат да допринесат за високите нива на триглицеридите в кръвта. Един от тях е неподходящият начин на живот, като липса на физическа активност и нездравословно хранене. Консумирането на твърде много прости захари (като тези, съдържащи се в сладкишите, плодовете, белия хляб или преработените продукти) и мазнини, както и прекомерната консумация на алкохол, може да доведе до хипертриглицеридемия. 

Двете добавки, които намаляват опасно високите нива на холестерола

Най-честата причина за високите нива на триглицеридите обаче е генетичната, която улеснява промените в организма, дължащи се на факторите на околната среда. Хипертриглицеридемията се благоприятства и от някои заболявания, напр. затлъстяване, диабет, инсулинова резистентност, нефротичен синдром, панкреатит, акромегалия, хипотиреоидизъм или висцерален лупус еритематодес. Някои медикаменти, като изотретиноин, глюкокортикостероиди, вещества за понижаване на кръвното налягане или психотропни лекарства, също допринасят за повишаване на нивата на триглицеридите.

Какви са симптомите и рисковете при високи нива на триглицеридите?

Повишените нива на триглицеридите обикновено не предизвикват никакви симптоми, но са свързани с възможността за опасни усложнения. 

Хипертриглицеридемията увеличава риска от атеросклероза и сърдечносъдови нарушения. Може да се стигне до развитие на исхемична болест на сърцето или хипертония, с последващ инфаркт или инсулт. При високи концентрации на триглицериди по тялото може да се появят жълтеници (жълти туфи), т.е. жълти петна или папули, които се появяват по клепачите, лактите, коленете или седалището. 

Други усложнения на хипертриглицеридемията могат да включват увеличаване на черния дроб и далака, както и отлагане на триглицериди в ретината и влошаване на зрението. Високите нива на триглицеридите могат също така да изложат пациента на риск от възникване на остър панкреатит, проявяващ се със силна коремна болка, интензивно повръщане и гадене, подуване на корема, понижаване на кръвното налягане или повишена температура.

Учени: Това е най-лесният начин за изчистване на съдовете от холестерол без лекарства

Изследване на триглицериди

Хипертриглицеридемията е безсимптомна, затова обикновено се открива с последващи кръвни изследвания. Необичайният резултат често е изненада за пациента. Ето защо е целесъобразно да се провеждат периодични изследвания на т.нар. липиден профил, при който се определят не само триглицеридите, но и общият холестерол, разделен на LDL и HDL фракции. Тестовете трябва да се провеждат на гладно, т.е. около 10 часа след последното хранене. Редовните изследвания на триглицеридите трябва да се извършват особено от лица в риск, т.е. лица със затлъстяване, лица, страдащи от диабет, панкреатит, хипотиреоидизъм, акромегалия или нефротичен синдром. Мъжете над 45 години и жените над 55 години също трябва да се изследват по-често. 

Как да намалим нивата на триглицеридите си?

За да се намалят нивата на триглицеридите, трябва да се направят преди всичко промени в начина на живот. Диетата и намаляването на теглото са от ключово значение тук. Намаляването на теглото с 5-10% може да намали нивата на триглицеридите с до 20%. 

По-специално трябва да се намали приемът на прости захари, като бял хляб, сладкиши и сладки напитки. Препоръчва се също така да се намали приемът на млечни продукти с високо съдържание на мазнини, пържени и преработени храни. Трябва да посягате към много зеленчуци и продукти, съдържащи ненаситени мастни киселини, например морска риба, растителни масла, ядки и авокадо. Намаляването на алкохола и тютюнопушенето, както и въвеждането на физическа активност също могат да помогнат. Ако нивата на триглицеридите ви постоянно надвишават 200 mg/dl, вашият лекар може да ви предпише медикаменти за понижаването им.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

5 храни, които трябва да ядете след 50 години

Този летен зеленчук е най-добър за кожата и червата

Как пъпешът влияе на холестерола?

Най-добрият зеленчук за дълголетие - яжте го 3 пъти седмично

Кайсии - за какво са полезни

Победи кръвното ОТ РАЗ и му кажи довиждане - полезни ТРИКОВЕ без никакви хапчета

Спаси се сам: Как магнитните бури могат да бъдат най-лесното сражение

Примерен хранителен режим при камъни в бъбреците: какво можете и какво не можете да ядете

Лек или дълбок сън: Колко сън от всеки вид ни е необходим, за да сме здрави?

9 огромни ползи за здравето от консумацията на овесени ядки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

5 храни, които трябва да ядете след 50 години
5 храни, които трябва да ядете след 50 години

След навършването на 50 години е важно да включите определени храни в диетата си. Те са от полза за всички: деца, младежи и зрели хора. Но след като...