Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви са ползите от тиквените семки за здравето?

04 октомври 2024, 21:14 часа

Тиквените семки са питателен и здравословен продукт, който може да подобри общото състояние на тялото ви, съобщава доктор Джеф Винтернхаймер. Той разказва подробно за ползите за здравето от този продукт, особено за тези хора, които изпитват болки в долната част на гърба.

Ползи за здравето от тиквените семки 

Тиквените семки са богати на магнезий, минерал, известен със своите отпускащи мускулите свойства. Адекватните нива на магнезий могат да помогнат за намаляване на мускулното напрежение, което ще помогне за облекчаване на болките в долната част на гърба. Този минерал също така помага за поддържане на здравето на сърцето, понижава холестерола и намалява риска от сърдечни заболявания.

Сутрин на гладно: за какво помага хапването на тиквени семки

Тези семена съдържат антиоксиданти и противовъзпалителни съединения. Болката в долната част на гърба често е свързана с възпаление и наличието на тиквени семки в диетата ви може да помогне за намаляване на маркерите на възпаление, което потенциално облекчава дискомфорта. 

Тиквените семки съдържат Омега-3 мастни киселини, известни със своите противовъзпалителни ефекти. Консумирането на храни, богати на Омега-3, може да помогне за справяне с възпалението и да насърчи цялостното здраве на ставите и гръбначния стълб. 

Тиквените семки са богата на хранителни вещества храна, която осигурява на тялото ни основни витамини и минерали. Те могат да поддържат цялостното благосъстояние и да насърчат възстановяването на тялото от различни възпалителни състояния. 

Протеинът е от съществено значение за здравето и възстановяването на мускулите. Тиквените семки са добър източник на растителен протеин, който може да помогне за възстановяването и поддържането им. 

Цинкът, съдържащ се в тиквените семки, играе важна роля за имунната функция и възстановяването на тъканите. Подкрепата на имунната система е много важна за човешкото здраве, тъй като имунната система се бори с различни заболявания, инфекции и вируси. 

100 гр тиквени семена съдържат половината от дневната нужда от цинк, който има положителен ефект върху нервната и имунната система, регулира храносмилането, подпомага производството на инсулин и нормализира нивата на кръвната захар. Цинкът помага да отслабнете: той участва в много метаболитни процеси в тялото, намалява „лошия“ холестерол и улеснява борбата с наднорменото тегло. Високото съдържание на цинк прави тиквените семки изключително полезен продукт за мъжкото здраве: повишават подвижността на сперматозоидите и предотвратяват прекомерния растеж на клетките на аденома на простатата.

Тиквените семки съдържат аминокиселината триптофан, която помага на тялото да произвежда серотонин и мелатонин, което може да подобри качеството на съня.

Тиквени семки - кога и как е правилно да се ядат

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес