Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви са най-честите причини за аритмия след хранене?

22 юли 2024, 14:11 часа

Неправилният ритъм на сърцето е познат като аритмия. Някои сърдечни аритмии са безвредни, но други могат да доведат до животозастрашаващи симптоми. От причините за аритмията зависи до голяма степен дали тя е безвредна, или следва веднага да потърсите лекар. Пациентите, които са изпитали аритмия след хранене, се вълнуват от причините за нея и дали тя е безвредна, или е от нарушенията на сърдечния ритъм, изискващи консултация с лекар. Вижте най-честите причини за аритмия след хранене и разберете безопасна ли е тя.

Аритмия след хранене – всичко, което трябва да знаете за нея

Неправилният, неравномерен или забързан ритъм на сърцето след хранене се случва по-често, отколкото мислим. В някои случаи той може да ни притесни дори по време на самото хапване. Причините за него нямат общо със сърцето и сърдечно-съдовата система в сериозен процент от случаите и не са животозастрашаващи. Сред най-честите причини за аритмия след хранене са:

Кои са "забранените храни" при аритмия

-          Хранителни алергии или чувствителност към храна, която консумирате

Ако получите аритмия по време на или след хранене, обърнете внимание какви продукти са присъствали на масата. Ако менюто е било богато, трудно ще разберете какво е довело до аритмията, без да се наложи да изпробвате едни по един продуктите и да изключите невинните. При по-еднообразно меню имате по-добри шансове да откриете храната, към която проявявате чувствителност, и да я избягвате.

Аритмията от хранителна чувствителност не е опасна, но самата хранителна алергия може да бъде, така че използвайте аритмията като помощник да подобрите хранителните си навици. Сред най-честите виновници за хранителната алергия е мононатриевият глутамат, съдържащ се в преработените храни. Той е подобрител на вкуса, към който някои хора са чувствителни. Именно чувствителните към този подобрител могат да имат аритмия след хранене, ако същият е присъствал в консумираните от тях храни.

-          Самия процес на хранене

Невероятно, но факт – учените твърдят, че процесът на дъвчене, преглъщане и храносмилане може да доведе до аритмия. Възможно е дори да чувате в ушите и главата си ударите на сърцето си. Тази аритмия е безвредна и не бива да ви притеснява. За щастие. Все пак хапвайте бавно, това помага не само против аритмия, но и за по-добро храносмилане, по-бързо засищане, тънка талия и добро здраве.

Учени: НЕ пийте това, води до аритмия

-          Повишаването на кръвната захар

Храненето неминуемо повишава нивата на кръвната захар. Някои храни по-бързо и осезаемо, други – по-малко, но ако страдате от ниска кръвна захар, всяко хапване ще ви се отразява и ще повишава осезаемо нивата на кръвната захар до степен, в която това води до аритмия. Тоест сред причините за аритмия след хранене е повишаването на кръвната захар, като това обикновено е проблем при пациентите с ниска такава.

-          Консумация на големи количества натрий чрез храната

Хапнали сте консервирани храни? Те са богати на натрий, който е причината в случая за аритмията ви. Бъдете внимателни какви количества консумирате, той не е сред най-полезните за здравето ви независимо дали води до аритмия, или не.

-          Люти храни

Това откритие изненадва повечето любители на пикантните вкусотии. Проучванията сочат, че лютите храни увеличават стомашните киселини и вероятността от аритмия след хранене.

-          Консумацията на шоколад

Всъщност причината не е самият шоколад, а теоброминът – естествено съединение, намиращо се в какаовите растения. Теоброминът може да увеличи сърдечната честота, което води до сърцебиене. Шоколадът неминуемо го съдържа. И колкото по-богат на какао е шоколадът, толкова по-голяма е вероятността да се появи аритмия след хранене.

-          Консумация на храни и напитки, съдържащи аминокиселината тирамин

Тираминът може да причини аритмия, която може да бъде опасна. Ако забележите, че ви действа именно така, ограничете консумацията на храните, които съдържат тази аминокиселина – отлежалите сирена, сушените меса и сушените плодове. Не пийте алкохол, той е сред най-сериозните източници на тирамин, причиняващ не само аритмия, но и повишено кръвно налягане. Опасността идва именно от тук – не от аритмията, а от риска от високо кръвно налягане и хипертонична криза.

-          Анемия

Ниският брой на червените кръвни телца може да е причината за аритмия след хранене. Самата аритмия не е опасна, но анемия е, така че е добре да предприемете нужните мерки и да осъществите лекарска консултация.

-          Дехидратация

Ако тя е причината за аритмия след хранене, увеличете количеството вода, което приемате.

-          Ниските нива на калий също могат да са в основата на аритмия след хранене.

Добре е да имате предвид, че не само храните, но и добавките, и питиетата могат да доведат до аритмия след хранене. Освен алкохола, за който вече споменахме, приемът на хранителни добавки или напитки с глог, жен-шен, горчив портокал и др. може да доведе до аритмия.

Също така е важно да имате предвид, че макар и рядко, аритмията след хранене може да е знак за сърдечно заболяване, така че ако се случва системно или често, нужна е лекарска консултация.

Статията има само информативен характер и не замества консултация със специалист.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес