Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е причината някои хора да спят с отворени очи?

15 юли 2024, 08:08 часа

Спането с отворени очи, известно като нощен лагофталм, е феномен, който поражда недоумение и очарование в еднаква степен. Това състояние, макар и сравнително рядко, може да се дължи на различни причини и често изисква медицинско внимание поради потенциалните си последици за здравето на очите и цялостното благополучие.

Една от основните причини, поради които някои хора спят с отворени очи, е свързана с мускулния тонус и контрола по време на сън. Обикновено по време на REM (сън с бързи движения на очите) тялото навлиза в състояние на мускулна атония, при което повечето мускули са отпуснати, за да се предотврати разиграването на сънища. В някои случаи обаче мускулът orbicularis oculi, отговорен за затварянето на клепачите, може да не се отпусне напълно, както трябва. Тази непълна релаксация може да доведе до това клепачите да останат частично или напълно отворени по време на сън.

Най-добрата и най-лошата поза на спане за гърба, стомаха и белите дробове

Освен това анатомични фактори могат да допринесат за нощния лагофталм. Лица с плитки очни ямки или изпъкнали очни ябълки могат да изпитват по-големи затруднения при пълното затваряне на клепачите си по време на сън. Това може да създаде ситуация, при която очите остават открити, което води до потенциални проблеми като сухота, дразнене или дори кератит (възпаление на роговицата поради недостатъчна защита).

Освен това някои медицински състояния и лекарства могат да повлияят на вероятността да спите с отворени очи. Състояния като паралич на Бел, който засяга лицевите нерви, могат да нарушат способността за правилно затваряне на клепачите. По същия начин неврологични разстройства или травми на лицевите нерви могат да нарушат нормалната функция на клепачите, допринасяйки за това явление.

Психологическите фактори също могат да играят роля при нощния лагофталм. Стресът или тревожността могат да повлияят на качеството на съня и на мускулната релаксация, което потенциално може да доведе до промени в моделите на затваряне на клепачите по време на сън. Обичайното поведение, като спане в среда с ярка светлина или излагане на течение, също може да повлияе на затварянето на клепачите по време на сън.

Внимавайте със спането с отворени очи - тези болести дебнат

Последиците от спането с отворени очи могат да бъдат значителни. Очите са особено уязвими по време на сън, тъй като не мигат редовно, за да разнасят сълзи и да поддържат влагата. Липсата на мигане може да доведе до сухота и дискомфорт при събуждане, а с течение на времето хроничното излагане на въздействието може да доведе до по-сериозни усложнения като ожулвания на роговицата или инфекции.

Възможностите за лечение на нощния лагофталм зависят от причината и тежестта на заболяването. В леките случаи прости мерки, като например използването на маска за сън или овлажнител, могат да облекчат симптомите, като създадат по-благоприятна среда за сън. При по-тежки случаи или такива, причинени от медицински състояния, могат да се обмислят интервенции като тежести за клепачи, хирургични процедури за коригиране на позицията на клепачите или инжекции с ботулинов токсин за отпускане на определени мускули.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес