Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как влияе горещото време върху високото кръвно?

21 август 2024, 15:45 часа

Хипертонията е водеща причина за смъртност в световен мащаб.  Сърдечно-съдовите усложнения, които са следствие от високото кръвно налягане, водят до инвалидизация и сериозни здравословни проблеми, влошаващи качеството на живот. Най-висок е рискът от усложнения и от летален изход при неконтролирана хипертония, както и ако не се познава влиянието на храната, начина на живот и околната среда върху показателите на кръвното налягане.

Това прави познаването на заболяването и влиянието на всички фактори върху него от ключово значение. Например е важно как влияе горещото време върху високото кръвно налягане, за да се предприемат мерки при необходимост и да се поддържа в нормални граници.

Как влияе горещото време върху високото кръвно?

Този въпрос ще има значение за вас не само, ако живакът в термометъра заплашително се покачва, но и ако през студените месеци от годината предприемете пътуване в гореща страна, като по този начин организмът няма време да се климатизира.

Повечето хипертоници са запознати с факта, че кръвното налягане обикновено е по-високо през зимата поради свиването на кръвоносните съдове, с която реакция тялото се опитва да задържи топлината, както и по-ниско през горещите месеци от годината, когато кръвоносните съдове се разширяват. На пръв поглед лятото би трябвало да е благоприятен сезон за страдащите от високото кръвно налягане, тъй като горещото време води до неговия спад. Защо тогава в някои случаи жегата влияе неблагоприятно на хипертониците? Сред причините за отрицателното въздействие на жаркото слънце върху кръвното налягане са:

Кои зеленчуци са най-добри в сваляне на кръвното налягане?

-          Повишена фоточувствителност, риск от тежко слънчево изгаряне, засягане на кожата от обриви, всички, причинени от някои лекарства за хипертония, които водят до тази  фоточувствителност. За да минимизирате риска от поява на фоточувствителност, използвайте слънцезащитен крем с много висок фактор и избягвайте слънчевите бани.

-          Рязък спад на кръвното налягане, който може да доведе до причерняване и дори до загуба на съзнание, причинен от действието на лекарствата за хипертония, съчетано с понижаване на кръвното налягане от горещото време. За да се справите със ситуацията и да минимизирате риска от рязък спад на кръвното налягане, важно е да се консултирате с лекаря си относно намаляване на дозата на лекарствата за хипертония. Подобно намаляване на дозата не трябва да се прави своеволно от пациентите, то се осъществява единствено под лекарски контрол. 

-          За хипертониците комбинацията от горещо време и влага може да бъде особено опасна, защото води до засилено потене – естествена реакция на тялото в стремежа му да се охлади. Това потене поражда риск от дехидратация, която поражда редица други рискове за здравето.

Имате ниско кръвно налягане? Всичко, което трябва да знаете

Дехидратацита увеличава риска от топлинен и/или слънчев удар, като това налага внимателно следене на здравословното състояние и незабавно търсене на лекарска помощ, ако се наблюдават симптоми като дезориентация или объркване, стомашно неразположение – повръщане, гадене, сънливост, замаяност, умора, кожа, която е студена на допир, мускулни крампи заради електролитния  дисбаланс, замаяност, главоболие, сърцебиене, треперене на тялото. Своевременното предприемане на мерки и спешната лекарска помощ са важни за спасяването на човешкия живот, така че хипертониците трябва да умеят да разпознават симптомите и да потърсят помощ своевременно.

Как хипертониците да се предпазят от прегряване през лятото?

Освен лекарска консултация и евентуална корекция на дозата на приеманите медикаменти за високо кръвно налягане хипертониците могат и сами да си помогнат за минимизиране на риска от влошаване на състоянието им в горещото време.

Приемът на адекватни количества вода с цел предпазване от дехидратация, както и на повече сол, за да се минимизира риска от електролитен дисбаланс, породен от загуба на соли от изпотяването, могат да помогнат на хипертониците през лятото. Важно е и да избягват излагането на слънце и престоят на открито в часовете от 12 до 17 часа, когато жегите често са непосилни и за здрави хора. Главата е важно да бъде предпазена от шапка, дрехите – леки и от естествени материи, а диетата – променена, за да отговаря на нуждите на хипертониците в горещите месеци от годината.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес