Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как ви алармира тялото при проблем с холестерола: 5 признака

22 август 2024, 20:40 часа

Ако искате да се грижите за здравето си по правилния начин, е важно да разберете каква е разликата между добрия и лошия холестерол в кръвта ви и да знаете какви са техните нива.

Още: Открийте силата на сока от сини сливи и неговите ползи за здравето ви

Ако нивата на холестерола в кръвта не са в правилния баланс, т.е. ако нивата на лошия холестерол са по-високи, това може да ви изложи на риск от сърдечно заболяване. Запознаваме ви по-долу с пет отчетливи признака във физиката ви, които показват, че трябва да проверите нивото на холестерола си.

Излишни мазнини около корема

Известна още като коремна мазнина, тя е показател, че нивото на холестерола в кръвта ви може да е високо.

Проблеми с дишането

Натрупването на плака в артериите може да причини болка в гърдите и проблеми с дишането. Това е най-честият симптом, наблюдаван при пациенти със сърдечни заболявания.

Жълти бучки

Жълтите бучки по кожата могат да бъдат признак за висок холестерол. Това, което се случва, е, че мастните отлагания започват да се натрупват и растат под кожата, създавайки бучки на повърхността.

Наднормено тегло

Наднорменото тегло или затлъстяването е фактор, свързан с повишени нива на лошия холестерол. В този случай намаляването на теглото трябва да помогне за намаляване на холестерола, както и на риска от други заболявания, свързани със затлъстяването, като например диабет.

Гени

Често един от най-големите фактори, които определят нивата на холестерола, са вашите гени. Начинът, по който гените влияят върху холестерола, е доста сложен, но спокойно може да се каже, че високият холестерол обикновено е генетично обусловен.

Още: Природни средства: Как действа царичето при хора с анемия

За повечето хора генетичното изследване не е необходимо или полезно, освен ако нямат много високи нива на холестерола. И тъй като гените са нещо, което не можем да променим, лекарствата са най-важното средство за лечение на висок холестерол.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес