Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как сланината влияе на жлъчката и холестерола?

21 октомври 2024, 13:25 часа

Руският диетолог д-р Юрий Попко отговори на въпроса как сланината влияе на жлъчката, холестерола, фигурата и здравето като цяло.

Влияние на сланината върху холестерола, жлъчката и здравето

Според диетолога хората, които пият алкохол, обичат да похапват сланина и в това има логика.

"Свинската мас пречи да се напиете бързо, защото мазнините обгръщат стомаха и пречат на силната напитка да се усвои бързо. Свинската мас доста добре издържа на топлина, но въпреки това не е добре да се консумира пържена", казва специалистът.

Диетолог: Как сланината влияе на червата

"За тези, които имат проблеми с жлъчката, е полезно сутрин да изядат парче сланина, тъй като има холеретичен ефект и предотвратява застоя на жлъчката. Затова сутрин е полезно да закусваме с яйца, жълтъкът на яйцето също е мазен", казва диетологът.

Д-р Попко отбеляза, че сланината съдържа Омега 6 и Омега 3, в идеалния случай съотношение 4:1 в полза на Омега 6. 

„А в свинската мас съотношението на тези мастни киселини е 10:2, това не е добре; колкото по-високо е това съотношение, толкова по-голяма е вероятността от възпалителни процеси в организма“, отбелязва експертът.

"Има мнение, че сланината не трябва да се яде заради холестерола в нейния състав, но истината е, че той не се съдържа в нея в големи количества, яйцата и маслото съдържат значително повече холестерол. Трябва също да запомните, че 80% от холестерола се образува в нашето тяло и само 20% идва от храната. Ако се притеснявате за холестерола, тогава основното е да се уверите, че не преяждате като цяло, тогава той няма да се образува в тялото ви", допълва още диетологът.

Той споделя, че сланината също съдържа витамини D и E, но техните количества са пренебрежимо малки, така че не трябва да разглеждате този продукт като източник за задоволяване на дневните нужди от тези витамини, което е по-вероятно да наддадете на тегло от броя на калориите.

"Освен това сланината засища добре, неправилно е да определяме норма за сланина, консумирана през деня, тъй като обикновено приемаме мазнини през деня от повече от един източник. Ако приблизителният дневен прием на мазнини е 50-70 грама, тогава можете да изчислите колко сланина можете да консумирате на ден. Оптималното количество от този продукт на ден е парче с тегло 30 грама. Не забравяйте, че е много важно да приемате както растителни, така и животински мазнини в диетата си. Основното нещо е да не превишавате дневния си прием на мазнини; това се отнася за мазнини от всички източници", казва д-р Попко.

„Като обобщим, сланината не е лош продукт и не е нещо незаменимо или важно, всичко може и трябва да се консумира умерено. Сланината добре утолява глада и засища дълго време, има полезни свойства, така че ако ви харесва, консумирайте я всеки ден, но бъдете умерени, защото е много калорична, както всички други мазнини“, заключава д-р Юрий Попко.

Лекар разкри какво ще се случи с холестерола ви, ако ядете по 30 гр сланина на ден

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес