Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как ще се промени кръвното ви, ако всеки ден ядете по 2 чаши плодове или зеленчуци

07 август 2024, 14:43 часа

Нашата диета значително влияе върху кръвното налягане. Например силно солените храни и алкохолът повишават кръвното налягане. А има храни, които понижават кръвното. 

Плодове и зеленчуци - как влияят на кръвното

Ново проучване, публикувано в The American Journal of Medicine, показва, че ежедневните порции плодове и зеленчуци трябва да бъдат включени в диетата на пациенти с хипертония.

В продължение на пет години доброволците са консумирали 2-4 чаши плодове и зеленчуци дневно. Резултатите от експеримента са изненадващи.

„Проучването потвърждава, че плодовете и зеленчуците са в основата на лечението на хипертония, като намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания и прогресията на хронично бъбречно заболяване“, пишат учени от Тексаския университет.

Лекар: Яжте този летен плод за нормално кръвно, здравен съвет за деня, 28 юли 

Факт е, че артериалната хипертония е тясно свързана с хроничното бъбречно заболяване (ХБН). Установено е, че ако систолното кръвно налягане се повиши само с 10 mm Hg, това увеличава риска от развитие на ХБН с 6%. А при пациенти, които вече имат ХБН, високото кръвно значително влошава прогнозата.

Учени от Тексас са установили при проучвания върху животни, че механизмите, които бъбреците използват за отстраняване на киселината от кръвта, могат да увредят бъбреците, ако диетата е киселинно-образуваща, тоест има високо съдържание на животински продукти.

Обратно, алкално-образуващата диета (с високо съдържание на плодове и зеленчуци) е доказано полезна за бъбреците. И други изследвания показват, че е полезна и за сърцето.

„Ние предположихме, че ползата от плодовете и зеленчуците за бъбреците и сърцето е, че те намаляват количеството киселина в диетата и следователно количеството киселина, което бъбреците трябва да отделят от тялото“, казва Доналд Е., водещ изследовател.

За да тестват тази хипотеза, изследователите набират 153 пациенти с хипертония и макроалбуминурия, състояние, при което урината съдържа високи нива на протеин албумин, което показва тежко увреждане на бъбреците.

Важно е да се отбележи, че сред участниците няма диабетици с това заболяване, консумацията на плодове трябва да бъде ограничена. След това пациентите бяха разделени на три групи. На първите са давани 2-4 чаши плодове и зеленчуци дневно в допълнение към обичайната им диета.

На вторите са били предписани таблетки NaHCO3 (натриев бикарбонат, намаляващ киселинността, известен още като обикновена сода за хляб). Дозировката е разработена спрямо алкалното съдържание на плодовете и зеленчуците, предоставени на първата група. Третата група е получила стандартна медицинска помощ от лекари.

Плодовете, давани на доброволците, включват основно ябълки, кайсии, портокали, праскови, круши, стафиди и ягоди. Зеленчуците включват моркови, карфиол, патладжан, маруля, картофи, спанак, домати и тиквички. Участниците са били проследявани в продължение на 5 години. 

„Няма докладвани вреди, свързани с интервенцията, в нито една от двете групи. Въпреки това, проучването установи, че намаляването на киселинността в диетата с плодове и зеленчуци или сода за хляб осигурява подобна защита на бъбреците. Въпреки това, само диета с плодове и зеленчуци понижи кръвното налягане и подобри риска от сърдечно-съдови заболявания“, пишат авторите.

Учените отбелязват: диета с плодове и зеленчуци помогна да се постигне това с по-ниски дози лекарства, които пациентите приемаха за понижаване на кръвното налягане.

Изследователите също съветват пациентите с хипертония да измерват съотношението албумин към креатинин в урината, за да определят дали имат подлежащо бъбречно заболяване и повишен риск от последващо сърдечно-съдово заболяване.

На коя ръка трябва да се мери кръвното - почти всеки човек прави грешка

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес