Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как работи и какви са предимствата на непрекъснатия монитор за глюкоза?

14 октомври 2024, 18:00 часа

Какво представляват непрекъснатите монитори на глюкозата?

Глюкомерите са чудесен инструмент, но понякога трябва да следите по-отблизо нивата на кръвната си захар (диабет тип 1 и диабет тип 2). Това е мястото, където устройство, наречено непрекъснат монитор за глюкоза (CGM), може да помогне. Тази система, одобрена от FDA, проследява нивата на кръвната Ви захар ден и нощ и автоматично събира показанията.

Вижте още: Лекар: 7 закуски, които няма да вдигнат кръвната ви захар

Може да помогне за откриване на тенденции и модели, които дават на Вас и Вашия лекар по-пълна картина на Вашия диабет. Данните могат да ви помогнат да намерите начини да управлявате по-добре състоянието си.

Как работят непрекъснатите монитори за глюкоза?

Непрекъснатият монитор за глюкоза измерва количеството глюкоза в в тялото ви. Различните устройства събират информацията по различни начини, използвайки малки сензори. В някои случаи сензорът се поставя под кожата на корема, което е бърз и безболезнен процес. Или можете да прикрепите сензора към гърба на ръката си. Предавател на сензора изпраща информацията до монитор, подобен на безжичен пейджър, който можете да закачите на колана си.

Мониторът показва вашите нива на захар на интервали от 1, 5, 10 или 15 минути. Ако захарта ви падне до опасно ниско или високо предварително зададено ниво, мониторът ще издаде аларма.

В миналото само лекарите можеха да видят показанията, събрани от CGM системите. Сега всеки може да използва устройствата като част от грижите за диабет у дома. Можете да изтеглите данни на вашия компютър, таблет или смартфон, за да видите модели и тенденции в нивата на захарта. Информацията може да помогне на Вас и Вашия лекар да направите най-добрия план за управление на Вашия диабет, включително:

- Колко инсулин трябва да приемате

- План за упражнения, който е подходящ за вас

- Броят хранения и закуски, от които се нуждаете всеки ден

- Правилните видове и дози лекарства

- Постоянният монитор за глюкоза не замества традиционните домашни монитори. Все още ще трябва да измервате кръвната си захар с обикновен глюкомер няколко пъти на ден, за да помогнете на монитора да остане точен. Повечето монитори все още изискват пръчка с пръст и трябва също така да сменяте сензора под кожата на всеки 3 до 7 дни.

Защо да използвате CGM?

За разлика от традиционните глюкомери, CGM записва нивата на кръвната ви захар през целия ден и през цялата нощ, показвайки вашите върхове и спадове през цялата седмица. Системите могат да помогнат:

- Да запишете опасно ниски нива на кръвната захар през нощта, които често остават незабелязани

Вижте още: Мед - може ли да се яде от диабетици и как влияе на кръвната захар

- Да проследявайте високи нива между храненията

- Да видите скокове на кръвната захар рано сутрин

- Да оцените как диетата и упражненията ви влияят

- Да разберете дали вашият план за лечение работи всеки ден

CGM не премахват напълно необходимостта от проверки с убождане с пръст, но намаляват колко често трябва да ги използвате. Важно е да говорите с вашия лекар кога и колко често да проверявате кръвната си захар с убождане с пръсти.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес