Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как правилно да пържите телешкото, за да остане полезно

21 октомври 2024, 14:06 часа

Телешкото се счита за най-здравословното от всички видове червено месо. Този продукт съдържа много желязо и витамин В12. Тези елементи помагат за предотвратяване на анемия и поддържат здравето на кръвоносната и нервната системи, съобщава д-р Елена Соломатина.

Как е правилно да се пържи телешкото месо?

Както отбелязва експертът, желязото от говеждо месо се усвоява от тялото шест пъти по-добре, отколкото от растителни продукти. Освен това, това месо съдържа много протеини, аминокиселини и креатин. Последният е в състояние да увеличи енергийните запаси в мускулите. Следователно говеждото месо е важен продукт за спортистите.

Според експерт на жените се препоръчват да консумират до 150 гр говеждо месо на ден, мъжете - до 250 гр, а децата и възрастните хора - до 100 гр.

Най-вкусното дърпано телешко се приготвя така 

Най-здравословните методи за готвене са варене на пара, задушаване и пържене. Говеждото на пара ще ви помогне да свалите излишните килограми по-бързо, а ако задушите това месо в бульон или сос на слаб огън, то ще запази почти всички полезни вещества.

"Пърженето също е приемливо, но за да не „убиете“ ползите от месото, трябва да спазвате правилата. Най-важното е да избягвате продължителна термична обработка и твърде високи температури. Ако приготвяте телешка пържола, запържете я в тиган и след това я сложете във фурната. Готвачите препоръчват да запържите месото от всяка страна за няколко минути, да го увиете във фолио и да го поставите във фурната, за да завърши готвенето", отбелязва специалистът. 

Ползи от телешкото месо

С висока хранителна стойност с по-ниско съдържание на калории и мазнини от свинското месо, говеждото е най-добрият приятел на спортисти и хора, борещи се с наднормено тегло. Средно 100 гр говеждо филе съдържа до 265 kcal. Ниското съдържание на мазнини в говеждото месо помага за намаляване на стреса върху черния дроб, бъбреците и сърдечно-съдовата система.

Червеното месо е богато на желязо, което е необходимо за много процеси в тялото, по-специално за производството на червени кръвни клетки (яденето на говеждо месо повишава хемоглобина).

Говеждото месо е източник на протеини, които са необходими за "изграждането" на мускулите, както и витамини от група В, без които нормалното функциониране на повечето системи на тялото е невъзможно. 100 гр говеждо месо съдържа дневната нужда от витамин В12.

Биотинът, т.е. витамин B7в състава му, е необходим за здрава кожа, нокти и коса, а B4, известен също като холин, е важен за нервната система, насърчава отстраняването на мазнините от черния дроб и поддържа липидния метаболизъм в тялото. Говеждото съдържа много витамин Е, който има антиоксидантни свойства и е много полезен за кожата и косата.

Интересното е, че повечето от микроелементите в говеждото месо не се разрушават след топлинна обработка. С яденето на телешка пържола ние „зареждаме” тялото не само с вече споменатите протеини и желязо, но и с цинк, калций, магнезий, натрий, калий, фосфор и други минерали.

"Постното говеждо месо е полезно за сърдечно-съдовата, храносмилателната и нервната система, укрепва ставите, костите и мускулите и подобрява имунитета. Телешкото също рядко предизвиква алергии", казва специалистът.

Лекар разкри защо телешкото месо е опасно за хората над 50 години

Важно: Статията не замества баансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес